Атрибут (изкуство)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Атрибут (от латински: attribuere: „приписвам“, „придавам“; attributum: „придаденото“) в изобразителното изкуство е характерната прибавка на даден образ, която спомага за неговото ясно разпознаване.

Например, антична еленистична статуя на мъж, който има перо на шапката си и криле на петите си, ясно може да се идентифицира, че изобразения мъж е именно старогръцкия бог Хермес, тъй като перото на шапката и крилете на петите му са неговите характерни атрибути, които го „издават“.

За разлика от това, характеризиращи предмети, които сами по себе си имат някакво значение или представляват нещо друго, замествайки го, се наричат символ (които от своя страна могат да имат свои си атрибути).

Атрибут на алегорията[редактиране | редактиране на кода]

Атрибутът на алегорията е предмет, който прави алегорията разпознаваема. По този начин една фигура (в митология, легенда и пр.) се превръща в олицетворение на цялата концепция: Към алегорията на справедливостта, например, традиционно принадлежат везните (които „претеглят вината и невинността“) и превръзката на очите („сляпа справедливост“), а алегорията на смъртта включва коса (както „мрачната жътварка“, която коси хората) или череп (като череп в костницата).

Атрибути на дейността[редактиране | редактиране на кода]

Професиите често се свързват с определени атрибути. Лекарите често се изобразяват с епроветка в ръка или мерейки пулса на сърцето, анатомите с дисекционен нож, а учените с книга или писалка.[1]

Атрибути на светци[редактиране | редактиране на кода]

Конкретни хора, ситуации и пространства също могат да бъдат разпознати чрез атрибутите, които съдържат. Иконографските атрибути на светци, като например, ключът в изображенията на апостол Петър, съответстват на пасажа от Библията: „Ще ти дам ключовете на небесното царство.“ [Матей 16:19] и по този начин се превръщат в недвусмислен символ на Симон Петър.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Werner Friedrich Kümmel: Der Puls und das Problem der Zeitmessung in der Geschichte der Medizin. В: Medizinhistorisches Journal. том 9, 1974 г., стр. 1–22, тук: стр. 1.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Attribut (Kunst) в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​