Аугсбургска лига

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Аугсбургска лига се нарича военният съюз, създаден от Леополд I и Уилям III през 1686 г. с цел противодействие на френската агресия.

Преки причини за появата ѝ са Реюниона на френския крал Луи XIV (завладяване на значителни територии в Рейнланд в мирно време) и признаването им с примирието в Регенсбург през 1684 г., както и отмяната на Нантския едикт във Франция през 1685.

Всички тези събития свидетелстват, че Луи XIV няма да спре със завоевателните си планове, поради което останалите европейски държави трябва да му се противопоставят. От 1683 г. обаче Австрия е заета във война с Османската империя и не иска да воюва и с Франция. Нейният император Леополд I успява да привлече в лигата само Холандия, Испания и Бранденбург.

Лигата чувства осезаемо липсата на Англия, която по онова време се управлява от католическия съюзник на Луи XIV – Джеймс II. През 1688 г. провокативните действия на френския крал довеждат до война (виж Деветгодишна война), в която Аугсбургската лига има малки шансове за успех. Едва след Славната революция от края на същата година, когато Уилям III става английски крал, Англия се присъединява към лигата и тя започва да се нарича „Велик съюз“.

Терминът Аугсбургска лига продължава да се използва, а често и самата война се нарича „Война на Луи XIV с Аугсбургската лига“.