Аугусто Арас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аугусто Арас
Antônio Augusto Brandão de Aras
бразилски юрист
Augusto Aras - Justiça Viva (cropped).jpg
Роден

Националност Флаг на Бразилия Бразилия
Професия прокурор
Право
Прокуратура на Бразилия главен прокурор на Републиката
26 септември 2019 г.

Антонио Аугусто Брандао де Арас (на португалски: Antônio Augusto Brandão de Aras) е бразилски юрист, професор по право и главен прокурор на Бразилия от 26 септември 2019.

Бакалавър по право на Католическия университет на Салвадор, магистър по икономическо право на Федералния университет на Баия и доктор по конституционно право на Папския католически университет в Сао Пауло, Арас преподава електорално и частно право в Университета на град Бразилия. Работи в системата на Прокуратурата на Бразилия от 1987 г.[1]

На 5 септември 2019 г. е номиниран за главен прокурор на Бразилия от президента Жаир Болсонаро, въпреки че името му не е в листата от трима кандидати за поста, предложени от членовете на Прокуратурата.[2][3][4] Въпреки това номинацията на Арас е одобрена от Федералния сенат на 25 септември същата година.[5]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Аугусто Арас е роден на 4 декември 1958 в Салвадор, щата Баия.[1][6] Още докато е дете, семейството му се мести във Фейра де Сантана, Баия, където Арас завършва средното си образование. Завръща се в Салвадор, за да учи в Юридическия факултет на Католическия университет.[6]

През 1987 г. става част от Прокуратурата, след като издържа приемен изпит за длъжността. Две години по-късно става преподавател в Юридическия факултет на Федералния университет в Баия, а понастоящем е професор в Университета на град Бразилия, където преподава електорално и частно право През 2000 г. завършва магистратура по икономическо право във Федералния университет на Баия, а през 2005 г. защитава докторска степен в Папския католически университет в Сао Пауло. Тезите, изложени в докторката му дисертация за партийния представителен мандат и партийната преданост, се възприемат и цитират в практиката на Върховния федерален съд на Бразилия.[6]

През 1992 г. се жени за Мария дес Мерседес де Кастро Гордию, която понастоящем е главен субпрокурори, от която има двама сина и три доведени дъщери.

Юридическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Аугусто Арас е заемал длъжностите финансов прокурор и юридически одитор към Сметната палата на щата Баиа.[6]

Бил е член на правната комисия към Министерството на правосъдието на Бразилия, която изработва проектозакон за нов тип съдебно производство – т.н. обществен граждански иск. През 2009 г. участва в проучване за реформа в изборния процес като член на работна група, състояща се от юристи – преподаватели в Университета на град Бразилия, членове на сената и на Федералното бюро на Бразилската адвокатска колегия. Освен това работи като експерт в Журнала на Президентството и в редакторския съвет на Журнала на Регионалния федерален съд на Първи регион.[6]

Кариера в системата на Прокуратурата[редактиране | редактиране на кода]

През 1987 г. Аугусто Арас става член на Федералната прокуратура на Бразилия след успешно издържан изпит за длъжността федерален прокурор. Бил е член на Първа камара за координация и ревизия по конституционна и инфраконституционни материя. От 1993 до 1995 е член на Камарата за социални права и контрол на административните актове. Бил е координатор на работна група за разследване на престъпления срещу икономическия ред към Втора камара за координация и ревизия – криминална, на която е член между 2011 – 2012 г. През 2018 е назначен на длъжността координатор на Трета камара за координация и ревизия за икономическия ред и потребителите, в която е работил през 2008 – 2014 г. Бил е член на Институционалния съвет и на Висшия съвет на Федералната прокуратура. От 2011 е и главен субпрокурор на Републиката.[6]

Между 2008 и 2010 представлява Федералната прокуратура в Административния съвет за икономическа защита.[6]

Главен прокурор на Републиката[редактиране | редактиране на кода]

На 5 септември 2019 г. президентът Жаир Болсонаро номинира Аугусто Арас за главен прокурор на Бразилия. Номинацията на Арас е първата такава от 2003 г., при която президентът не посочва нито едно име от листата с трима кандидати, предложени за ръководител на Прокуратурата от Асоциацията на федералнуте прокурори на страната.[7] От 2001 г. в Бразилия е установена практиката Асоциацията на федералните прокурори да провежда вътрешни избори и да предлага на президента листа с тримата кандидати за поста Главен прокурор, които са спечелили най-много от гласовете на своите колеги. Целта на тази практика е да се сведе до минимум рискът от политически влияние върху Прокуратурата. С номинацията на Арас Болсонаро не се съобразява с желанието на прокурорите и номинира личност, която смята за идеологически по-близка до правителството.[8] Една от причините да номинира Арас президентът обяснява с факта, че Арас споделя мнението, че грижите за околната среда не трябва да пречат на селскостопанското развитие.[7] На 25 септември Сенатът одобрява номинацията на Арас с мнозинство от 68 гласа срещу 10 против.[9] По време на изслушването си пред Сената Арас защитава независимостта на властите в страната, но отказва да изрази открито мнението си относно абортите и хомосексуалните бракове.[9] Арас встъпва официално в длъжност на 26 септември 2019 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Antônio Augusto Brandão de Aras//Procuradoria-Geral da República, Посетен на: 28 декември 2019
  2. Bolsonaro despreza lista tríplice e indica Augusto Aras para o comando da PGR. // Folha de S. Paulo, 5 September 2019. Посетен на 9 September 2019.
  3. Bolsonaro ignora lista tríplice e escolher Augusto Aras para assumir a PGR. // Exame, 5 September 2019. Посетен на 9 September 2019.
  4. Turollo Jr., Reynaldo. Augusto Aras é indicado por Bolsonaro para a PGR. // Gaúcha ZH, 5 September 2019. Посетен на 9 September 2019.
  5. Aras é aprovado com folga pelo Senado e assume a chefia da PGR. // Uol, 25 September 2019. Посетен на 25 September 2019.
  6. а б в г д е ж Antônio Augusto Brandão de Aras, Procurador-Geral da República// Ministério Público Federal | Procurador(a)-Geral da República | Sobre o atual PGR. Посетен на: 28 декември 2019.
  7. а б Brazil's Bolsonaro picks top prosecutor who agrees with him on environment. // Reuters. Посетен на 28 декември 2019.
  8. Carvalho, Victor Aguiar de. One Year After Bolsonaro’s Election, How Well Is His Administration Fighting Corruption in Brazil?. // GAB | The Global Anticorruption Blog. Посетен на 29 декември 209.
  9. а б Brazil's New Attorney General Suggests Changes in The Car Wash Operation. // Folha de Saõ Paulo, 26. 09. 2019. Посетен на 29.декември 2019.