Аугуст Мьобиус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За художника на комикси с псевдоним Мьобиус вижте Жан Жиро.

Аугуст Мьобиус
немски математик и астроном

Роден
Починал
Научна дейност
Област Математика, астрономия
Аугуст Мьобиус в Общомедия

Аугуст Фердинанд Мьобиус (на немски: August Ferdinand Möbius) е немски математик и астроном, известен с конструирания от него пример за едностранна повърхнина, наречена „Лист на Мьобиус“, и с теоретикочисловата функция наречена на негово име.

Роден в семейството на учител по танци, Аугуст завършва училище в Шулпфорте и университет в Лайпциг. Получава стипендия от една фондация, при което среща Карл Фридрих Гаус и известно време изучава астрономия под негово ръководство. През 1816 г. започва да провежда самостоятелни астрономически наблюдения в Плейсенбургската обсерватория, а през 1818 г. става неин директор. По-късно е професор в Лайпцигския университет.

Математическите приноси на Мьобиус се изразяват в разширяването на традиционното понятие за координатите, с въвеждането на координатната система и аналитическите методи за изследване на проективната геометрия. Установява съществуването на едностранни повърхнини и многостени с нулев обем. Така Мьобиус се оказва един от основоположниците на теорията на геометричните преобразувания, а оттам и на топологията, на многомерната геометрия и на теорията на векторите.

Освен в тези области, Аугуст Мьобиус работи и в областта на теория на числата, в която е известна дефинираната от него функция на Мьобиус.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Выдающиеся математики“, А. И. Бородин, А. С. Бугай, „Радянська школа“, Киев, 1987