Аугуст Петерман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аугуст Петерман
August Petermann
германски картограф

Роден
Починал
Погребан Гота, Германия

Националност Флаг на Германия Германия
Научна дейност
Област География
Аугуст Петерман в Общомедия

Аугуст Хайнрих Петерман (на немски: August Heinrich Petermann) е германски географ и картограф.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 април 1822 година в малкото градче Блайхероде в Тюрингия. Завършва гимназия в близкия град Нордхаузен. На 17-годишна възраст влиза в Географската художествена школа в Потсдам, а през 1845 година в Единбург подпомага д-р Кейт Джонсън при издаването на английската версия на „Физическия атлас“ на Хайнрих Бергхаус.

През 1847 година се установява в Лондон и публикува редица научни трудове, сред които и данни за напредъка на експедицията на Джеймс Ричърдсън, Хайнрих Барт, Адолф Офервег и Карл Фогел, в Централна Африка до 1854 година. Картата, която публикува, представлява най-точната за времето си на района на езерото Чад.

Карта за разпространението на славяните от 1869 г. в Петерманс Географише Митейлунген, показваща българите като мнозинство в Македония

През 1854 година става директор на Географския институт „Юстус Партес“ в Гота, а през 1855 започва издаването на географския журнал „Петерманс Географише Митейлунген“, просъществувал до 2004 година. Докато той го редактира, журналът му се ползва със световна репутация.[1] Петерман участва в редакцията на 4, 5 и 6-то издания на Стийлърс Хендатлас. Негов ученик тогава е Ернст Равенщайн.

През 1869 година на базата на последните по това време етнографски проучвания издава карта за разпространението на славяните на Балканите и в Карпато-Дунавския регион. Автор на текста към картата е хърватският професор Франц Брадашка.[1]

По предложение на Робърт Бунсен Кралица Виктория го назначава за кралски физически географ, заради приносите му към познанието на Северния полюс и Африка.

Аугуст Петерман се самоубива в Гота на 25 септември 1878 година на 56-годишна възраст.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Вилкинсон, Х. Р. Картите и политиката. Преглед на етнографската картографија на Македонија, Скопје 1992, с. 82 – 84.
  2. Chisholm, Hugh, ed (1911). „Petermann, August Heinrich“. Encyclopædia Britannica (Eleventh ed.). Cambridge University Press.
     Портал „Македония“         Портал „Македония