Ауриате

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ауриате

Ауриате (на италиански: Contea di Auriate) е бившо италианското графство. Графството Ауриате се намира на източните склонове на Западните Алпи около Кунео и Салуцо и съществува до средата на 10 век.

История[редактиране | редактиране на кода]

Граф Родулф от Ауриате († сл. 21 април 902) оставя графството на франкския рицар Рожер († 902/915), който първо е негов заместник. Синът на Рожер, Ардуин Глабер († сл. 4 април 976/977) изгонва през 940/945 г. сарацините от долината Суза, и след това е най-голям довереник на маркграф Беренгар от Иврея, който става през 950 г. крал на Италия.

Беренгар реорганизира военните структури южно от река По и образува три нови територии: Маркграфство Източна Лигурия, Маркграфство Западна Лигурия и Маркграфство Торино, и поставя като маркграфове верните му от първите му часове, към които е и Ардуин Глабер.

Ауриате попада в територията на маркграфството Торино и така изчезва от историята. Големите земни собствености, които има фамилията на Ардуин, Ардуините в Ауриате след три генерации са наследство на графиня Берта, омъжена за маркграф Тето ди Савона (или Отоне дел Васто) от фамилията Алерамичи, която управлява в Монферат. Обединената собственост на двойката става ядро на Маркграфство Салуцо.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • M. G. Bertolini: „Arduino.“ Dizionario biografico degli Italiani, VI:49 – 52. Roma: Società Grafica Romana, 1964.
  • Francesco Cognasso: Storia di Torino. Firenze: Giunti Editore, 2002.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]