Аушвиц III Моновиц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фабрикa IG във Аушвиц

Концентрационен лагер Моновиц (известен също като Аушвиц III) е концентрационен и трудов лагер, управляван от Нацистка Германия в окупирана Полша от 1942 до 1945 година, по време на Втората световна война и Холокостa.[1] През по-голямата част от своето съществуване Моновиц е бил обект на концентрационния лагер Аушвиц; от ноември 1943 той и други нацистки подлагери в района са били колективно известни като подлагери Аушвиц III. През ноември 1944 германците го преименуват в концентрационен лагер Моновиц,[2] по едноименното село, където е построен.Хайнрих Шварц, хаупщурмфюрер от СС е комендант от ноември 1943 година до януари 1945 година.

Аушвиц III е група от около 40 малки лагера, създадени във фабрики и мини около общ комплекс. Най-големият от тези лагери е Моновиц, който носи името си от полско село на нейна територия (сега Моновице е част от града Аушвиц). Той започва да функционира през май 1942 г. и е възложен на IG Farben. Такива лагери редовно се посещавали от лекари и подбирали слабите и болните за бензиновите камери на Биркенау.

СС организирали лагер през октомври 1942 по поръчение на ръководителите на IG Farben компании (обединените шест най-големи химически корпорации на Германия — BASF, Bayer, Agfa, Hoechst, Weiler-ter-Meer и Griesheim-Elektron).

Немският производител на оръжие Krupp също построява свои собствени производствени мощности недалеч от Моновиц.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Auschwitz III- Monowitz, Мемориал и музей Аушвиц-Биркенау
  2. Аушвиц, 1940–1945. Централни въпроси в историята на лагера. Том I: Създаване и организация на лагера, изд. Държавен музей Аушвиц-Биркенау, Oświęcim, Организационна структура на концентрационния лагер Аушвиц, стр. 145-279, 151-152, Lasik, Aleksander, Długoborski, Wacław; Пайпър, Францишек, 2000