Афанасий Фет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Афанасий Фет
Афанасий Афанасьевич Фет
Fet by Repin.jpg
Портрет на Фет от Иля Репин (1882)
Роден 23 ноември 1820 г.
Починал 21 ноември 1892 г. (71 г.)
Професия поет
Националност Флаг на Русия Русия
Жанр лирика
Подпис Signature of Afanasy Fet.svg
Афанасий Фет в Общомедия

Афанасий Афанасиевич Фет (на руски: Афанасий Афанасьевич Фет) е руски поет, роден в Новоселки, Орловска област и починал в Москва на 71-годишна възраст. Фет е смятан за предшественик на руския символизъм.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Афанасий Фет е син на немкинята Каролине Шарлоте Фьот, която малко преди раждането на детето напуска съпруга си Йохан Фьот (Johann Foeth) и последва в Русия богатия дворянин Шеншѝн, за когото се омъжва през 1822 година. Не е ясно дали Афанасий е син на Фьот или на Шеншѝн. Решението на Светата консистория в Орел той да носи името на немския си баща травмира поета през целия му живот, понеже никога не се идентифицира с Фьот. През първите 14 и последните 19 години от живота си Афанасий официално носи фамилното име Шеншѝн, но като поет запазва наложилото се Фет.

Фет като офицер (ок. 1850)

От 1838 до 1844 г. Афанасий Фет следва литература в Московския университет. През 1850 г. млада жена на име Мария Лазич, влюбена във Фет, се самоизгаря, понеже по финансови причини не може да се омъжи за него. Това събитие става основа на много от стихотворенията на поета също и в по-късно време. До 1856 г. Фет служи като офицер и се пенсионира през 1858 г. на 38-годишна възраст. Остатъка от живота си прекарва като помешчик.

В армията Фет се запознава с Лев Толстой, когото дълбоко цени и като свой съсед по имение често посещава.

На старини поетът прави опит за самоубийство, но е възпрян от семейството си. След повторен опит Фет умира от сърдечен инфаркт.

Приживе творчеството му не се радва на особена популярност. Голямото му значение за руската поезия се разкрива с времето.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Поезия[редактиране | редактиране на кода]

Поезията на Афанасий Фет е проникната от стремежа да се избяга от повседневната действителност в светлото царство на мечтите. Основните му мотиви са любовта и природата. Музикалността на стиховете му е подтикнала мнозина руски композитори да напишат по тях песни.

През 1863 г. излизат събраните стихотворения на Афанасий Фет в два тома.

Преводи[редактиране | редактиране на кода]

Като преводач Фет се отличава с пресътворяването на творби от:

и на цяла поредица латински поети:

В късните си години Фет пише литературни спомени и превежда силно повлиялата му философска творба на Артур Шопенхауер Светът като Воля и Представа (1880).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]