Афера Вьорт-Бетанкур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ерик Вьорт има ключова роля в скандала, който заплашва да свали от власт Саркози

Аферата Вьорт-Бетанкур (на френски: Affaire Woerth-Bettencourt) е финансово-политически скандал избухнал във Франция през лятото на 2010 г.

На 16 юни 2010 г. бившата счетоводителка на наследницата на козметичния гигант „Л’ОреалЛилиан Бетанкур (наричана „най-богатата жена в Европа”, понеже състоянието ѝ се изчислява на повече от 20 млрд. евро) Клер Тибо признава, че през 2007 г. ковчежникът на предизборната кампания на Никола Саркози и на управляващата Франция партия "Съюз за народно движение" Ерик Вьорт, чрез съпругата си Флоренс Вьорт, е получил лично незаконно дарение от семейство Бетанкур на стойност 150 хил. евро. Във Франция съществува законово ограничение личните дарения да са на стойност до 7500 евро на година, от които само 150 евро в брой.

Ерик Вьорт и Никола Саркози отричат отправените им публично обвинения от бившата счетоводителка на „Л’Ореал”, като френският президент твърди, че те са политически и имат за цел да го дискредитират. Саркози в публична защита отхвъря отправените към министъра на труда в неговия кабинет публично обвинения в незаконно финансиране на президентската му кампания.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Френската финансова полиция в рамките на разследването по скандала на 9 септември 2010 г. обискира парижката централа на управляващата партия "Съюз за народно движение".[1]

На 30 юни 2014 г. Никола Саркози е задържан под стража за да бъде разпитан за търговия с влияние по аферата, което е безпрецедентна мярка в историята на Франция по отношение на бивш държавен глава. Според анализатори истинската цел на продължителното разследване е да се пресече опита на Саркози да се завърне триумфално в политиката след предизвестения провал на френските социалисти начело с Франсоа Оланд във властта. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]