Афера „Профюмо“

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Аферата „Профюмо“ (на английски: Profumo affair) е политически скандал във Великобритания в началото на 1960-те години.

В основата му е сексуалната връзка през 1961 година на Джон Профюмо, държавен секретар на войната в правителството на Харолд Макмилан, с Кристин Кийлър, 19-годишна начинаеща манекенка. Всичко започнало през 1957 г., когато Кристин Кийлер се премества от малък провинциален град в Лондон. Момичето мечтаело да направи кариера на модел. Скоро Кристин Кийлър става една от служителките на Стивън Уорд, който е лекар-остеопат, а в свободното си време развивал своя агенция за ескорт и така се свързва с Евгений Иванов (съветски разузнавач) и Дж. Профумо.

Ситуацията станала широко известна, след като ухажор на момичето я проследил в къщата на Уорд и започнал да му посяга. По време на разследването на този случай полицията разкрила връзка между Кристин, Иванов и Профумо. Всички били убедени, че тя научавала политическите тайни от министъра и ги предавала на съветския разузнавач. Въпреки това, прокуратурата не успяла да докаже вината на Кийлър. В резултат на това британската моделка се отървала само с 9 месеца в затвора за „измама на правосъдието“, а след като била освободена, публикувала 4 автобиографии, снимала се в еротичен фотопроект и се превърнала в истинска знаменитост.

През март 1963 година Профюмо е принуден да признае за връзката си и напуска кабинета на Макмилан, който по-късно през същата година подава оставка.

В интерес на истината, славата на Кристин не продължила дълго. Когато всички забравили за нея, тя отново се върнала към проституцията, родила две деца от двама различни мъже, а през декември 2017 г. починала от хронично белодробно заболяване.