Африкански леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Африкански леопард
Leopard africa.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
род: Panthera Пантери
вид: P. pardus Леопард
подвид: P. pardus
pardus
Африкански
леопард
Научно наименование
Уикивидове Panthera pardus pardus
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение[1]
Panthera pardus subspecies map.png
Африкански леопард в Общомедия

Африкански леопард (Panthera pardus pardus) е хищен бозайник, член на семейство Котки, подвид на леопарда. Това е най-многобройния и широко разпространен от подвидовете му.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Цветът на външната окраска на африканския леопард е различна при представителите от различните части на Африка в зависимост от местоположението и местообитанието им. Тя може да варира от червеникаво-кафяв през тъмно жълт до кремав. Мъжките леопарди са по-големи и по-тежки от женските.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Леопардите имат много разнообразен хранителен режим, който включва насекоми, гризачи, влечуги и едри бозайници. В случаите когато храната е оскъдна често напада домашен добитък. Те са много силни и покачват жертви тежащи колкото тях по клоните където съхраняват плячката предпазвайки я от други хищници. Те са нощни животни и обикновено ловуват по време на здрач. Често когато се налага да ловуват и през деня. Леопардите са много потайни животни. Приближават се до жертвата си максимално близо и тогава нападат. Рядко се бият с други хищници за плячката си.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Африканските леопарди населяват широк спектър от местообитания в Африка. Те варират от планински гори и тревни савани. Не живеят обаче в пустини. Те са най-широко разпространени в тропическите гори където не са обезпокоявани. Леопардите са изложени на най-голям риск в полупустинните области, където хранителните ресурси са оскъдни. Това води до конфликт с животновъдите номади, земеделските производители и техните животни. Подобно на останалите големи бозайници обикновено липсват в райони с висока гъстота на човешкото население.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Henschel, P., Hunter, L., Breitenmoser, U., Purchase, N., Packer, C., Khorozyan, I., Bauer, H., Marker, L., Sogbohossou, E., Breitenmoser-Würsten, C.. Panthera pardus. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 4 май 2011. (на английски)
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.