Ахейски съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Територия на Ахейския съюз през 200 г. пр.н.е..

Ахейски съюз (на гръцки: Ἀχαϊκὴ Συμμαχία или на гръцки: Ἀχαϊκὴ Συμπολιτεία), срещан още в историографията и като Ахейска лига, е в античността е обединение на гръцки селища в Ахея, северната част на Пелопонес, който се разпада в края на 4 век пр.н.е. с установяването на македонска хегемония над Елада. Малко по-късно се възражда като антимакедонско обединение и просъществува от около 280 до 146 г. пр.н.е., последно начело с Тива.

Политическа организация[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от военните съюзи в класическия периода на Елена - в Ахейския съюз няма централен полис- хегемон, както например в Пелопонеския съюз или в Делоския съюз. Членовете на съюза са автономни и равноправни. В полисите се съхраняват всички досегашни поредки и учреждения. Център на Съюза е град Егион. Върховни съюзни органи са "синклит"-а и "синод"-а (събрания на членовете на съюза), в които могат да учстват всички граждани на съюзните градове, които имат навършени 30-години. Синодът се събирал редовно, два пъти в годината. На него се провеждали избори за длъжностни лица и се разглеждали текущите дела. Синклитът се събирал само при извънредни обстоятелства, когато трябвало да се решават особено важни въпроси.

Изпълнителната власт в съюза се поделяла между няколко избираеми длъжностни лица, сред които най-важна роля имал стратега. Стратегът на съюза водел дипломацията и външната политика и председателствал съюзните събрания. Първите 25 години в съюза се избирали секретар и 2 стратези, а по-късно - само стратег.

Към края на 3 век пр.н.е. с помощта на Древна Македония, Ахейският съюз завладява редица нови територии в Пелопонес. В съюз с Древен Рим по време на Втората македонска война ахейците успяват до 191 г. пр.н.е. да завладеят Пелопонес и някои области в Средна Гърция. От 148 г. пр.н.е. Ахейският съюз започва война с Рим. В 146 г. пр.н.е. бил разрушен Коринт - най-значителният град на съюза, което събитие се приема за край и на независимостта на Гърция (Ливий, XXXIII, 7).

Членове на Ахейския съюз[редактиране | редактиране на кода]

Градовете, които в различни периода са членове на Ахейския съюз са: Алеа, Алифира, Аргос, Асея, Асина, Бура, Дима, Дипея, Херея, Хермиона, Хипана, Гортис, Мантинея (Антигония), Калиста, Клейтор, Клеона, Коринт, Лерна, Лусий, Мегара, Месена, Метидрий, Палантий, Патра, Пелена, Сикион, Спарта, Стимфал, Тегея, Телфуса, Тенея, Трезен, Тритея, Фара, Феней, Фигалия, Егион, Егира, Елифасий, Епидавър, Тегея, Тейсоя, Тритея.

Списък на стратезите на Ахейския съюз[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]