Ахерон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Река Ахерон близо до село Глики.

Ахерон (на гръцки: Αχέρων от Αχέροντας) и река в Епир, съвременна Гърция, имала и имаща символично историко-географско значение. Реката поделя територията на историческата област на две – Северен и Южен Епир. В исторически контекст за древните гърци, реката е била своеобразен „край на света“, респективно начало на варварщината. Насетне след реката, т.е. на север от нея, започвал света на епиротите.

В древногръцката митология е име на река и божеството, свързано с нея, в подземното царство. В превод означава река на болката. За родител на Ахерон, както и на всички други реки, се е смятал Океан. Според по-късни митове, родители на реката са Гея или Деметра и Хелиос. В борбата между титаните и Зевс, реката Ахерон утолявала жаждата на първите и заради това е наказана да тече в подземното царство. Няколко реки в Гърция са носели това име. Отначало са смятали, че реката, която се е свързвала с царството на Хадес, се намира в Епир. За древния грък, тази северозападна територия е била краят на обозримия и познат свят. Един от ръкавите ѝ минава под земята, поради което се е считало, че води до подземното царство. Постепенно с разширяването на обитаваната територия, местоположението на реката се е променяло и отдалечавало, докато накрая се е приело, че тя протича изцяло в подземното царство. Демонът или божеството на реката, Харон, пренасял душите на умрелите през тъмните води в лодка, направена от ковчег. Заедно с реката Ахерон, в Хадес са протичали: Кокит, Стикс, Перифлегетон и Лета. Ахерон всъщност се е възприемал като езеро, през което протича река, в което са се вливали Стикс и Перифлегетон (според Омир и Павзаний). Според Вергилий от Ахерон са извирали реките Стикс и Кокит. Според Данте Ахерон обгражда в кръг първия кръг на Ада и двете споменати по-горе реки, не се вливат, а извират от него.

В диалога на Платон – „Федон“ има пространно описание на речната система в подземното царство, където е описана и реката Ахерон.

Според Сафо водите на река Ахерон били покрити с лотоси.[1]

Етруските отдавали голямо значение на реката Ахерон (на латински: Acherousis). Имали набор от книги, посветени на реката и свързани с нея ритуали (Acheruntici libri). Според етруските чрез принасяне на дарове на реката се постигала божествена природа за душите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сафо, фрагмент 95

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Реките в Хадес

Doré - Styx.jpg

Gustave Dore Inferno34.jpg