Ахмед Курт паша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ахмед Курт паша
Роден
1774 г.
Починал
1787 г. (13 г.)

Ахмед Курт паша (на албански: Ahmet Kurt Pasha) (?−1787) е османски функционер от албански произход, първият паша на полу независимия Бератски пашалък (1774–1809) в днешна Централна Албания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ахмед Курт паша произхожда от албанския знатен род Музаки. Започва военната си кариера на служба при Високата порта в санджак Вльора. Той получава голяма власт около 1760 година, когато е назначен за главен надзорник на безопасността на движението по пътищата в Епир, Тесалия и днешна Централна Гърция. През този период той води постоянни битки и сблъсъци с крадците и нелегалните лодкари в тези райони. Воюва на страната на официалната османска власт срещу Мехмед паша Бушатлия през 1774 година.[1] За оказаната услуга султан Абдул Хамид I му дава земя в централната част на Албания и по този начин се създава Бератският пашалък. След това да смъртта си през 1787 г. Ахмед Курт паша разширява владенията си, включвайки в състава им все нови и нови земи и достигайки до границите на Шкодренския пашалък на север и до Янинския пашалък на юг.

Влиза в конфликт с могъщия Али паша Янински (някога неговото протеже[2]), който анексира Берат след смъртта на Ахмед Курт паша.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]