Ашли Джъд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ашли Джъд
Ashley Judd
Ашли Джъд, 2014 година
Ашли Джъд, 2014 година
РоденаАшли Търнър Симинела
19 април 1968 г. (55 г.)
Активност(1987 -)
РодителиМайкъл Симинела джуниър, Наоми Джъд
Брачен партньорДарио Франкити (2001 -)
Уебсайт
Ашли Джъд в Общомедия

Ашли Джъд (на английски: Ashley Judd) е американска киноактриса, номинирана два пъти за наградата Златен глобус, станала световноизвестна с ролите си във филмите: „Руби в Рая“, „Жега“, „Време да убиваш“, „Двойно убийство“, „Целуни момичетата“, „Тежки престъпления“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ашли е родена на 19 април 1968 г. в Гранада Хилс, Калифорния. Нейната майка е известна кънтри певица Наоми Джъд, която по това време е медицинска сестра, която работи в Общинската болница в Енкино, Калифорния. Баща ѝ - Майкъл Симинела джуниър - е маркетинг анализатор на конни надбягвания[1]. По време на раждането на Ашли майка ѝ е безработна, става известна като певица едва в началото на 1980 г. Наоми и Майкъл се развеждат през 1972 г., като две години по-късно Ашли, майка ѝ и нейната полусестра Уинона (също кънтри певица) се преместват да живеят в родния щат на майката - Кентъки[2]. Семейството живее сравнително бедно, като следствие на постоянните премествания и пътувания Ашли сменя 12 училища.

Когато Ашли става на 14-годишна възраст, нейната майка Наоми и сестра ѝ Уинона започват да пеят като дует, наречен „The Judds“, като песните им стават много популярни. Материалното положение на семейството значително се подобрява.

Ашли записва в Университета на Кентъки, където учи френски език и литература.

Изоставя университета през 1990 г., като го завършва чак през 2007 г., получавайки степен „бакалавър по френски език“.

Присъединява се към Корпуса на мира през 1988 г., а малко по-късно отива в Холивуд, където учи при уважавания учител по актьорско майсторство Робърт Карнеги, в неговата школа „Playhouse West“. През това време Ашли работи като сервитьорка в ресторант „Ivy“ и живее в Малибу, Калифорния, в къща под наем (която е опожарена по време на големите пожари в Малибу през 1993 г.).

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Джъд се появява през 1991 г. като мичман Робин Лефлер – офицер Звездния флот, в два поредни епизода на култовия научно-фантастичен сериал Стар Трек: Следващото поколение. Участва в сериите „Darmok“ и „The Game“. От 1991 до 1994 г. има постоянно участие в сериал, играейки ролята на Рийд, дъщеря на Алекс, в телевизионната драма на NBC „Сестри“. Прави своя дебют в киното с малка роля във филма „Къфс“ през 1992 г.

През 1993 г. печели кастинга за главна роля във филма на режисьора Виктор Нуньес „Руби в Рая“. За ролята си на Руби Лий Гайзинг, една млада жена, която се опитва да изгради нов живот, и да започне кариерата като актриса, Джъд печели Голямата награда на Филмовия фестивал в Сънданс. Получава и възторжени отзиви на критиците. Големият режисьор Оливър Стоун, който я гледа във филма на Нуньес, кани Джъд за участие в своя филм „Убийци по рождение“, но по-късно сцените, за които е поканена, са изрязани от пуснатата за прожекции версия на филма.

Отличното ѝ представяне в тези филми прави Джъд известно име в киноиндустрията на Холивуд, като още през следващата година, режисьорът Майкъл Ман я кани в своя продукция, и тя получава ролята на съпругата на Вал Килмър в хитовия екшън „Жега“. Във филма участват още супер звезди като Робърт Де Ниро и Ал Пачино.

Към края на 90-те години Джъд вече се е наложила като отлична актриса, постигнала е значителни успехи и слава като водеща актриса, след като изиграва главните роли в няколко трилъра, с отлични приходи, включително „Целуни момичетата“ (партнира си с Морган Фриймън) през 1997 г. и „Двойно убийство“ (с участието на Томи Лий Джоунс) през 1999 г.

Следващите ѝ няколко участия са във филмите „Някой като теб“ (2000) и „Тежки престъпления“ (2002, партнирайки си отново с Морган Фриймън), като за тези си участия получава само смесени отзиви и умерен успех в боксофиса[3].

През 2004 г. Ашли Джъд е номинирана за награда Златен глобус, за изиграната от нея роля в биографичния филм на режисьора Ъруин Уинклер за живота на композитора Коул Портър - „De-Lovely“, в който играе заедно с друга холивудска знаменитост - Кевин Клайн.

Джъд е единственото рекламно лице на известното списание „American Beauty“, както и на козметична марка Estée Lauder, рекламира известната верига универсални магазини „Kohl's“ и бижутерските магазини „Стърн“.

През юни 2007 г. дизайнерската компания за облекла „Goody's Family Clothing“ обявява, че през същата есен ще пусне на пазара три нови модни линии с името Джъд. Линиите ще се наричат „AJ“, „Любовта на Ашли“ и „Ашли Джъд“.

По отношение на модната линия Джъд казва: „Развълнувана съм да участвам в една модна линия, която осигурява семпли, но прекрасни решения за гардероба на жените“[4].

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Джъд на среща със сенатор Ричард Лъгър

В кандидатпрезидентската кампания в САЩ през 2008 г. Ашли е горещ поддръжник на бъдещия Президент на САЩ Барак Обама. През 2009 г. Джъд се появява в едноминутно видео, което е реклама на природозащитниците от „Wildlife Action Fund“, в който Джъд критикува бившата кандидатка за вицепрезидент на САЩ и губернатор на щат Аляска Сара Пейлин, обвинявайки я в подкрепяния от нея лов на вълци в щата[5].

В отговор Пейлин заявява, че причината за изтребването на тези вълци е да се защити популацията на елени карибу в Аляска, и нарича защитниците на дивата природа от фонда – „екстремисти“[6].

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за