Ашура (индуизъм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ашура.

Релеф на Самудра мантхан (епизод от Пураните) като част от храмовия комплекс Ангкор Ват, Камбоджа, показващ Вишну в центъра в неговия Курма аватар, с ашурите и девите от всяка страна.

В индуизма ашурите (санскрит: असुर) са различни от девите богове, които търсят сила и власт.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

В Бхагават Гита девите са описани като добри богове, докато ашурите имат негативни качества като гордост, арогантност, самонадеяност (надутост), гняв, грубост и незнание.

Индийското общество Бхаргава смятат, че от древни времена думата ашура значи „силен“ и „могъщ“. В Ригведа двама щедри царе и някои свещеници са описани като ашура. В девет химна Индра е описан като ашура, а Агни e описан като ашура 12 пъти. Варуна 10, Митра 8 и Рудра шест.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Asura“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.