Ашура (индуизъм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ашура.

Релеф на Самудра мантхан (епизод от Пураните) като част от храмовия комплекс Ангкор Ват, Камбоджа, показващ Вишну в центъра в неговия Курма аватар, с ашурите и девите от всяка страна.

В индуизма ашурите (санскрит: असुर) са различни от девите богове, които търсят сила и власт.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

В Бхагават Гита девите са описани като добри богове, докато ашурите имат негативни качества като гордост, арогантност, самонадеяност (надутост), гняв, грубост и незнание.

Индийското общество Бхаргава смятат, че от древни времена думата ашура значи „силен“ и „могъщ“. В Ригведа двама щедри царе и някои свещеници са описани като ашура. В девет химна Индра е описан като ашура, а Агни e описан като ашура 12 пъти. Варуна 10, Митра 8 и Рудра шест.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Asura“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.