Ашура (индуизъм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ашура.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ашура.

Релеф на Самудра мантхан (епизод от Пураните) като част от храмовия комплекс Ангкор Ват, Камбоджа, показващ Вишну в центъра в неговия Курма аватар, с ашурите и девите от всяка страна.

В индуизма ашурите (санскрит: असुर) са различни от девите богове, които търсят сила и власт.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

В Бхагават Гита девите са описани като добри богове, докато ашурите имат негативни качества като гордост, арогантност, самонадеяност (надутост), гняв, грубост и незнание.

Индийското общество Бхаргава смятат, че от древни времена думата ашура значи „силен“ и „могъщ“. В Ригведа двама щедри царе и някои свещеници са описани като ашура. В девет химна Индра е описан като ашура, а Агни e описан като ашура 12 пъти. Варуна 10, Митра 8 и Рудра шест.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Asura“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.