Аяутеотъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Аяутеотъл (на науатъл: Ayauhtéotl) в ацтекската митология е богиня на сланата, на нощната и сутрешната мъгла. Богиня и на тщеславието, знаменитостта и суетата, вероятно символизирайки преходността и нетрайността им, както са нетрайни сланата и сутрешните мъгли.

Известна е поговорка на ацтеките, отнасяща се за внезапно прославил се човек и гласяща: „Mixtitlan, Ayauhtitlan“, което означава „От облаците, от мъглата“.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Айаутеотль“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.