БК Локомотив (София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
БК Локомотив София
Информация
Основан 1936
Зала Локомотив
Капацитет 300 зрители

Баскетболен клуб „Локомотив“ води началото си от 1936 г.

Мъже[редактиране | редактиране на кода]

На първа страница на книгата на баскетболната история на Локомотив, са записани с главни букви имената на братята Рачо и Никола Стянови. На Иван Янев, Димитър Вучков, Георги Павлов, Христо Георгивев и други. През 1943 г. ЖСК печели първата си титла, като на финала побеждава Левски с 31:24. През 1967 г. Локомотив постига една от най-големите международни победи в българския баскетбол като побеждава с трицифрен резултат Реал (Мадрид). Сред най-ярките имена в Локомотив са: Еманоил Гяуров, Георги Кънев, Христо Донев, Славчо Бояджиев, Борислав Колев и др. Мъжкият баскетбол в дружеството е закрит през 2002 г.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Жени[редактиране | редактиране на кода]

Женският баскетбол в Локомотив се появява в средата на четиридесетте години. Отборът е многократен шампион на страната и носител на купата. Отборът играе и с успех на международната сцена. През 1966/77 г. в европейския турнир на купата „Ронкети“ отборът достига до полуфинал, където отстъпва от бъдещия носител Спартак (Московска област). През 1977/78 отново достига до полуфинал в който отстъпва на Левски-Спартак. Локомотив не развива женски баскетбол от 2002 г.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Съвремие[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки закриването на мъжкият и женският отбор в отбора остава с юноши през сезон 2013/14 кадетите на Локомотив София нямат победа. Така през сезон 2013/14 отборът на кадетите на Локомотив София стават най-слабият отбор в България за кадети. През този сезон отбора губи от Академик с 147 – 27 като това е най-кошмарната загуба на отбора. През същият сезон отбора прави фаул на сезона дело на номер 10 Иванов. Също през сезона отбора прави и рекорд за най-много играчи без да реализират точка за целият сезон. Също отбора прави и малък рекорд за най-много взети топки под коша в регион Витоша като най-добри играчи за този успех се отличават Суботинов, Божков и Иванов. След тежкия период започва възстановяване. През 2014 година начело на женското направление застава Диана Дилова-Брайнова, носителка на бронзов медал от олимпийските игри в Монреал (1976 г.) и сребърен медал от Москва (1980 г.). От 2015 г. в клуба идва младата треньорка Лилия Георгиева. Родена през 1994 година, завършила треньорски профил в НСА и влизаща директно от ролята на баскетболистка в тази на педагог. Двете започват почти от нулата, но усилената им работа съчетана с устрема и ентусиазма на трениращите момичета носят резултат. През сезон 2017/2018 момичетата на Локомотив (Сф) до 12 г. печелят бронзови медали от републиканското първенство, като губят единствено на полуфинала от шампиона Рилски спортист с 1 точка разлика.[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]