БОЛ.БГ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
БОЛ.БГ
ТипООД
ИндустрияИнтернет
ЖанрИнтернет
ПредшественикКИТ ООД
Основаване1993
ОснователДимитър Ганчев, Вени Марковски
СедалищеСофия, България
Ключови личностиДимитър Ганчев, Вени Марковски
Изпълнителен директорВени Марковски (1993-2003), Димитър Ганчев (2003 – 2008)
Служители105
СобственикДимитър Ганчев, Вени Марковски
ДевизВ Интернет с добра компания
Уебсайтwww.bol.bg

БОЛ.БГ е Интернет-доставчик, създаден през 1993 г. от Вени Марковски и Димитър Ганчев, първоначално като „Комуникационни и информационни технологии“ („КИТ“) ООД[1], впоследствие станал популярен под името БОЛ.БГ (търговска марка, собственост на „КИТ“). Фирмата на Ганчев и Марковски е вторият в България и първият в София Интернет оператор.

За да подчертаят разликата от дотогава съществуващата друга фирма за електронна поща и мрежови новини (UseNet) – варненската Цифрови системи, Ганчев и Марковски провеждат рекламна кампания под мотото „Нашата поща не минава през Варна“ (1993)[2][1], „В коя страна без Интернет не са диваци и варвари“[3] и др.п. С другото свое станало популярно рекламно мото „К'ъв да е Интернет“, БОЛ.БГ сегментира пазара си на корпоративни и индивидуални клиенти. Тя е и една от първите Интернет оператори, които рекламират не само името си, а по принцип използването на Интернет.[1]

От 13 юни 2008 г. компанията е изцяло[4] собственост на люксембургски инвестиционен фонд, като по този начин Марковски и Ганчев я напускат окончателно. От 2009 г.работи в сътрудничество с Powernet до 1 юли 2016.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]