Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“ (Братислава)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от БСОУ „Христо Ботев“)
Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“
Информация
Седалище БратиславаСловакия
Основаване1948 г.
Видсредно училище
ДиректорЦветелина Генчева
Навигация
Карта
Адресул. „Запорожка“ № 8
Сайтwww.bg.bsou.sk

Българското средно общообразователно училище „Христо Ботев“, съкратено БСОУ, е българско държавно училище в Братислава, Словакия.

Възниква в отговор на потребностите от образование на български език за децата на множеството българи в Словакия. Днес в него получават своето образование както български деца, така и ученици, чийто приоритет е обучение на високо ниво и реализация в живота като пълноценни европейски граждани.

Уникално е по своята същност училище, чието функциониране се осигурява и от Република България, и от Република Словакия. През 2008 г. в класацията по успешност на Университет „Ян Коменски“ в Братислава Българското училище е на 17-о място сред 566 словашки училища, а през 2014 г. по данни на НУЦЕМ (орган на образованието в Република Словакия) БСОУ е на 2-ро място сред 223 гимназии по успешност на държавни зрелостни изпити.[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Училището е основано през 1948 г., първоначално създадено като основно. От 1995 г. е включено в мрежата на словашките училища.

Условия[редактиране | редактиране на кода]

Обучението се провежда на български език. Изучават се български език и литература, история, география, езици, изкуство. На учениците, завършили даден клас, етап или образователна степен, училището издава удостоверения, свидетелства или диплома на български език, както и съответните документи на словашката образователна система, даващи им право да продължат образованието си в словашки учебни заведения.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.abgschool.org, архив на оригинала от 15 август 2016, https://web.archive.org/web/20160815123023/http://www.abgschool.org/drupal/?q=node%2F26, посетен на 13 февруари 2021