Баба Раба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Баба Раба
еврейско-самарянски първосвещеник
Роден: края на 3 век
Починал: 362
Константинопол
не бива да се смесва с баба Яга
Самаряни на Пасха на хълма Геризим през 2006 г. - на снимката с талит и с шапки подобни на фесове носени преди Христа от картагенските свещеници

Баба Раба (на английски: Baba Rabba или литературно The Great Gate, в буквален превод на български: Голямата Гад - Гад е пансемитски бог на щастието) е един от най-изявените и видни самарянски първосвещеници. Живял в края на трети и началото на четвърти век след Христа.

Синът на самарянският първосвещеник Натанаил, Баба Раба вероятно е роден в Сихем. Малко се знае за живота му. Според равинската традиция, той е религиозен реформатор който кодифицира самарянската литургия и поклонение. Изглежда е бил във връзки с римските власти, и може би е имал духовна юрисдикционна власт над някои самарянски общности, които се появяват и ползват с относителна автономия през този период. Една хроника указва като място на смъртта му Константинопол - в 362 г.

Своеобразното "царуване" на Баба Раба се е запомнило като златен век от самаряните и до днес. Приказките за неговото благочестие и чудотворна сила в стил Хилел са един от стълбовете на самарянския фолклор.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]

Времеви показател на баба Раба в историята на юдаизма