Бабини зъби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бабини зъби
Starr 030612-0063 Tribulus terrestris.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Zygophyllales
семейство: Zygophyllaceae Чифтолистникови
род: Tribulus
вид: T. terrestris Бабини зъби
Научно наименование
Уикивидове Tribulus terrestris
Linnaeus, 1753
бабини зъби в Общомедия
Tribulus terrestris

Бабини зъби (Tribulus terrestris, демирбозан) е едногодишно тревисто растение. От основата на корена излизат многобройни тънки, пълзящи, дълги до 80 cm стъбла. Листата са чифтоперести, срещуположни, с елипсовидна форма. Цветчетата са сравнително дребни, лимоненожълто оцветени, разположени поединично в пазвите на листата. Плодът е покрит с шипове. След узряването си се разпада на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Стръковете и листата са окосмени с белезникави власинки.

Разпространено е по песъчливи и каменливи места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. Растението е топлолюбиво и компактни находища се срещат в Южна България и по Черноморието.

Употребяема част за лечебни цели[редактиране | редактиране на кода]

Надземната част на растението - стръкове и цели растения.

Време и начин на бране и заготовка на лекарството[редактиране | редактиране на кода]

Отрязват се надземните части на растението през месеците юли, август и септември, по време на цъфтежа и преди разпукването на плодовете. Суровината се почиства от органични и минерални примеси и се суши в проветриви помещения.

Съдържание и употреба[редактиране | редактиране на кода]

Сапонини, стероли, флавоноиди, алкалоиди от харманов тип, тлъсто масло. Полуживотът на активните сапонини е около 8 часа, затова е прието да се приема три пъти дневно. Цикълът трае 8 седмици, като след четиринадесет дни почивка може да се поднови.

Приложение и физиологично въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Билката има диуретично действие и слабо изразен тонизиращ ефект и се употребява при камъни в бъбреците. Основното действие е стимулирането на половата система. До узряването на семената растението е слабо отровно. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон, който от своя страна влияе пряко върху производството на тестостерон. Повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и потентността. Растението Бабини зъби има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места. Бабини зъби се прилага и при оскъдна и нередовна менструация, хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената, невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, бронхит, коклюш и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]