Бабин (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бабин
Изглед от едно от ваканционните селища по брега на езерото
Изглед от едно от ваканционните селища по брега на езерото
54.75° с. ш. -126° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Британска Колумбия
Координати54°45′ с. ш. 126°00′ з. д. / 54.75° с. ш. 126° з. д.
Оттокрека Бабин
Дължина177 km
Ширинаот 2 до 10 km
Площ495 km2
Надм. височина711 m
Водосб. басейноколо 10 000 km2
Населени местаГранайл
Бабин в Общомедия

Езерото Бабин (на английски: Babine Lake) е 3-то по големина езеро в провинция Британска Колумбия (2-рото по големина естествено езеро в провинцията). Площта му, заедно с островите в него е 495 км2[1], която му отрежда 95-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 479 км2[1]. Надморската височина на водата е 711 м[1].

Местоположението на езерото Бабин в централната част на провинция Британска Колумбия

Езерото се намира в централната част на провинция Британска Колумбия, сред Скалистите планини. Бабин има дължина от север на юг 177 км, която го прави най-дългото езеро в провинцията, а ширината му варира от 2 до 10 км. Средната му дълбочина е 55 м, а максималната – 186 м. От декември до май е сковано от ледена покривка.

За разлика от повечето канадски езера, бреговете на Бабин са сравнително слабо разчленени. Има няколко острова (най-голям остров Макдонълд, в централната част), с обща площ от 16 км2.

Площта на водосборния му басейн е около 10 000 km2, като в езерото се вливат множество малки реки. От северозападния му ъгъл изтича река Бабин, която е ляв приток на река Скина, вливаща се в Тихия океан.

На западното му крайбрежие, на 54°53′ с. ш. 126°12′ з. д. / 54.883333° с. ш. 126.2° з. д. е разположено единственото селище по крайбрежието – Гранайл (364 жители, 2006 г.). То е основано като миньорско селище през 1965 г. в близост до две мини (на остров Макдонълд и п-он Нюман) за добив на медна руда. През 1992 г. рудниците са закрити и основният поминък на населението става обслужването на множеството туристи (рибари, ловджии, летовници) посещаващи езерото и любители на рафтинга, за практикуването на който река Бабин предлага отлични условия. На няколко места бо брега на езерото има изградени модерни ваканционни селища.

Част от бреговете на езерото попадат в три провинциални парка: „Бабин Лейк Марин“, „Ред Блъф“ и „Топли Ландинг“.

Езерото Бабин е открито от канадски търговци на ценни животински кожи през 1805 г[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бабин (озеро)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​