Баб ел-Мандеб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Карта на Аденския залив и Баб ел Мандеб
Карта на Червено море. Баб ел Мандеб може да се види в долният десен ъгъл.

Баб ел Мандеб (араб. باب المندب, „порта на плача“), наричан още Бабелмандебски пролив, е пролив в югоизточния край на Червено море, който го свързва с Аденския залив на Арабско море и с Индийския океан. Той е разположен между Арабския полуостров и Африканския рог и е част от водната граница между континентите Азия и Африка. След откриването на Суецкия канал проливът става част от морския път от Европа към Южна и Югоизточна Азия, което го прави един от най-натоварените водни пътища на планетата и определя неговото голямо стратегическо значение.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е между 12°22′ и 13°10′ северна ширина и между 42°56′ и 43°44′ източна дължина. Североизточният му бряг е част от територията на Йемен, а югозападният е поделен между Еритрея (северната част) и Джибути (южната част).

Спътникова снимка на Баб ел Мандеб

Дължината на пролива е 109 км, а средната му ширина е около 40 км, като в средата се стеснява и остров Перим (Барим) го разделя на два по-малки пролива. Южният пролив Дакт ел Маюн е плавателен и между Перим и Рас Сиян на африканския бряг е широк около 25 км, а максималната му дълбочина е 310 м. Северният пролив Баб Искандер (пролив на Александър) е широк около 3 км между Перим и Рас Менхели и максималната му дълбочина е около 30 м.

Близо до крайбрежието на Джибути е разположени островите Сауаби (в превод Седемте братя) - архипелаг от малки острови, за които се предполага, че са били част от разселването на човешкия вид от Африка към Азия.

Спускащият се от Етиопските планини силен вятър прави плаването трудно и е в основата на името на пролива.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според проф. Мухамад Мегаломатис в ръкописа „Периплус на Червено море“ е упоменато[1], че в Древността египетските търговци не са се осмелявали да плават по-далеч от пролива, корабите от Индия не са отивали до Египет, а йеменската държава Катабани е контролирала търговията между Изтока и Запада от 300 до 150 г. пр.н.е.

Източници[редактиране | редактиране на кода]