Баварски Алпи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Баварски Алпи
Карта
Местоположение в Бавария, Тирол
Част отСеверни Варовикови Алпи
Най-висок връхЦугшпице
Надм. височина2962 m
Баварски Алпи в Общомедия
Карта на Баварските Алпи

Баварски Алпи (на немски Bayerische Alpen) е обобщаващо название на група масиви и хребети в Алпите, част от Северните варовикови Алпи. Те са разположени на австрийско-германската граница, а най-висок връх е Цугшпице (2962 м).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

На запад опират в Боденското езеро, на север – в Баварското плато. От юг ги ограждат дълбоките долини на реките Ин и Залцах, а на изток свършват с масивите около Берхтесгаден.[1] Признати са като самостоятелен дял в системата SOIUSA, въведена от Италия,[2] но също така и от германския и австрийския алпийски клуб. Не представляват единен масив поради това, че са проломени от няколко реки – Лех, Ин, Кицбюлер Ахе, Залах.

Известни са с това, че в северните им подножия са разположени десетки по-малки и по-големи езера, които красиво се съчетават с върховете – Кимзее, Тегернзее, Валхензее, Форгензее и др. Въпреки че днес не са се запазили ледници, личат следите от ледниковата дейност през последното заледяване – циркуси, стръмни стени и тесни ръбове, както и типичните за глациогенния релеф трогови (U-образни) долини.

Гросер Котенкорпф в Алгауските Алпи
Ветерщайн
Кьонигзее и Берхтесгаденските Алпи

Масиви и върхове[редактиране | редактиране на кода]

От запад на изток:

Алгауските Алпи се издигат над Боденското езеро – хребет във формата на дъга около долината на река Илер. Най-висок връх е Гросен Кротенкопф (2656 м).

Амергауски Алпи – нисък масив на изток от Форгензее, който носи името на река Амер. Размери около 30 на 30 км. Най-висок връх Даниел (2340 м). Обявени са за резерват, който съхранява девствената природа на района.[3]

Ветерщайн е най-високият масив, увенчан от Цугшпице. Това е най-високата планина в Германия. С дължина също около 30 км, той има много алпийски вид и е идеално място за алпинизъм и скално катерене. От северна страна се намира известният курорт Гармиш-Партенкирхен.

Баварски Предалпи – така се наричат няколко възвишения между реките Амер и Ин. Ниски и денудирани, те все пак имат заострени форми, разсечени от широки долини, в които се крият множество езера. Идеални са за летен и зимен отдих. Най-висок връх е Котенкорпф (2086 м).

Карвендел се издига на север от Инсбрук и остава почти изцяло в Австрия. Макар средната височина на върховете да е около 2500 м, масивът е красив и скалист. Първенецът тук е Биркаршпице (2749 м).

Кимгауерски Алпи – хребет между реките Ин и Залцах с дължина 60 км. Най-висок връх – Зонтагсхорн (1961 м).

Берхтесгаденски Алпи – обгръщат долината на красивото езеро Кьонигсзее. Дължина 45 км, площ 1500 кв. км.[4] Най-висок връх е скалистият и масивен Хохкьониг (2941 м), който остава изцяло в Австрия.

Нойшванщайн

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Баварските Алпи са известна туристическа дестинация. Сравнявани са с приказка най-вече заради живописните селца и малки курортчета и заради замъците, строени от баварския крал Лудвиг II. От тях най-известен е Нойшванщайн, но също Линдерхоф и Херенкимзее.[5] Без да е строен от него, дворецът Нимфенбург допринася за романтиката на региона. Добре развит е ски спортът. Тук са най-посещаваните зимни курорти на Германия, включително Гармиш-Партенкирхен (домакин на зимните олимпийски игри през 1936 г.), Оберстдорф, Гайскопф, Оберьох, Браунек.[6] Изградени са великолепни трекинг маршрути и екопътеки. Едно от най-красивите места е ждрелото Партнахклам в северното подножие на Ветерщайн, чиито множество малки водопади са особено красиви през пролетното пълноводие.[7] Интерес привличат и езерото Айбзее с малкия си остров, Тегернзее и др.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия Британика дава съвсем различен обхват – от Лехталските Алпи до Куфщайн на река Ин (дължина около 110 км), виж Bavarian Alps, mountains, Europe
  2. Suddivisione Orografica Internazionale Unificata del Sistema Alpino, на сайта nimbus.it
  3. Ammergau Alps, Summitpost.org
  4. Berchtesgaden Alps, Summitpost.org
  5. Пищните замъци на Лудвиг Втори, на сайта на Deutsche welle
  6. The 10 Best Ski Resorts in Bavaria, на сайта The culture trip
  7. Hiking In Bavarian Alps, The athlete blog