Бага-Тур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“
Информация
Тип Неправителствена организация
Основатели Райчо Гънчев
Основана 24 юни 2000 г.;
преди 19 години
 (2000-06-24)
Седалище Флаг на България България, Стара Загора
Сайт bagatur.bg
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ в Общомедия

Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ („БагаТур“) е неправителствена организация с нестопанска цел, която възпитава в добродетелите и културата на прабългарите.[1] Извършва обучение на деца в различни дисциплини – стреляне с лък, яздене на кон и др. Организира спектакли, участва в международни събития, касаещи старата култура на Европа.

Основател[редактиране | редактиране на кода]

Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ е основана от Райчо Гънчев на 24 юни 2000 г. (Еньовден) в Стара Загора.[2] Един от най-големите му проекти е реализираният през 2015 г. Аул „Бага-Тур“. Делото на Райчо Гънчев успешно продължават синовете му Явор и Горан.

Школа Бага-Тур[редактиране | редактиране на кода]

Бага-Тур е младежка школа, която представя по атрактивен, разбираем и модерен начин древни практики и умения в бита, празничната система, облеклото и въоръжението, отношението към природата и околния свят.[3][4] Подготвя младежи при съвременните условия как да съхраняват и си служат с опита на културно-историческото наследство и ценности на прабългарите.

Школата има собствен набор от правила и атрибути – знакова символика и обозначения, названия, униформа, поздрав, терминология, правила на общуване, символни атрибути. В нея задължително се изучават дисциплини, традиционни за българския произход и принадлежност към школата.

Проекти и изяви[редактиране | редактиране на кода]

През първите 8 години от създаването на школата, багатурите са участвали в 102 прояви в страната и чужбина, в спектакли на Държавна опера Стара Загора (12 оперни и балетни постановки) и на Драматичен театър „Гео Милев“ (в пиесата „Цар последен“). На територията на Аула са провели над 20 възстановки, празници и събития с над 8000 посетители.

Багатури вземат участие в игралните филми „Дамасцена“ (2017), „Воевода“ (2017)[5], „Дякон Левски“ (2015)[6] и „На педя от земята“ (2016).

През 2017 г., на територията на Аула е посрещнат и активно занимаван част от Дипломатическия корпус – представители на близо 30 дипломатически мисии в България.[7]

През 2018 г. багатурите участват в Международни събори в Казахстан[8], Киргизстан[9], Унгария[10], в националната кампания „Бъди войник!“[11] и печелят нов проект пред Министерство на младежта и спорта. Предишни участия имат и в Унгария, Турция, Австрия и Китай.

Знакът Бага-Тур[редактиране | редактиране на кода]

Знакът (логото) на школата съчетава в себе си два основни символа – „Азъ“-ът (Ⰰ) от глаголическата азбука и знакът на Тангра (ІYІ).

Кодекс на честта[редактиране | редактиране на кода]

Основните принципи са записани в Кодекс на честта: почтеност, непорочност, сила, знание и отстояване на българското.

Клетва[редактиране | редактиране на кода]

Аз, Боуки, Веди, Глаголи, Добро, Есть, Живети, Дзело Земли, Иже, Како, Люди, Мьислите, Наш, Он, Покой, Ръци, Слово, Твръдо“.

Титли[редактиране | редактиране на кода]

В организацията на школата са въведени следните титли, заслужени чрез личния принос:[12]

 • Багатур – реален ръководител, стои на чело на организацията;
 • Багаин – организационен ръководител;
 • Боил – отговаря за по-големи направления, има и организационна дейност (поддръжка, грижа за конете, система по стрелба с лък и др.);
 • Багир – наставник; занимава се с хората, запознава ги с дейността на школата и спортните занимания;
 • Батир – инструктор по дадени дисциплини.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Багатур“ от тюркски буквално означава юнак, храбрец. В Казахстан производната дума на багатур е синоним на „супер човек“, аналог на Крали Марко в българския фолклор.

Багатур“ е и най-високата титла в прабългарската йерархия.

Превежда се и като „бойна група“ (от бага – група, тур – острие).

Аул Бага-Тур[редактиране | редактиране на кода]

Аул БагаТур е демонстрационно атрактивен комплекс, открит на 18 октомври 2015 г. Намира се в парк „Аязмо“ в южната част на Зоопарк Стара Загора и разполага с обща площ от 3 дка.[13][14] Названието „аул“ е старобългарска дума, която означава временно селищно укрепление на прабългарите. Комплексът е изграден с доброволен двугодишен труд от членове на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ и е изпълнен в старинен стил от времето на аспаруховите българи. В Аула има изградени няколко площадки за различни видове игри – площадка за стрелба с лък, полигон за езда, експозиционен кът с възстановка на облекло и въоръжение от бита на прабългарите, зала за бойни умения и гимнастика. На всяка площадка има екипировка и настилка, която е обезопасена и е подходяща да се използва от деца.

Дейност в Аул Бага-Тур[редактиране | редактиране на кода]

За три години (до 2018 г.) в Аула са провели занимания 138 ученически групи с 4477 деца от цялата страна, 1577 деца са се забавлявали увлекателно и смислено в 182 празника в Аула, а над 160 деца от страната и чужбина и техните родители са се включили в детски летни лагери по системата на БагаТур организирани в региона.[15]

В Аул Бага-Тур се провеждат занимания по езда и дресаж на коне, стрелба с лък от земя и от кон, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи, занаяти и много други.

Формирани групи[редактиране | редактиране на кода]

В Аула официално участват общо 105 души от 5 до над 50 години, в следните групи:

 • Детска подготвителна група „Хуни“ – деца между 5 и 9 години;
 • Детска напреднала група „Хуни“ – деца, занимаващи се в Бага-Тур от поне два сезона;
 • Група „Пагане“ – група за изучаване на древни танци, обичаи и участието на жената във военното изкуство;
 • Група „Острието“ – каскадьорската представителна група на Бага-Тур от напреднали багатури;
 • Група „Беркут“ – група за специализирани занимания по стрелба с лък и историческа фехтовка;
 • Група за изучаване на Средновековната кухня.

Отделно е групата от Детска градина №10 „Светлина“, в която редовно се обучават по системата на БагаТур над 100 деца.

Материална база[редактиране | редактиране на кода]

Конят Небесен и понито Рагнар по време на шествие за 3 март 2019 г.

Аула предлага широк набор от дейности за спорт и образование, благодарение на разгърнатата, в първоначалния си замисъл, идея да съчетае архаичността с архитектурни решения и функционалност, посветена на заниманията в него. Включва: централна арена за демонстрации и изяви, покрити трибуни за зрители и VIP трибуни, плац за езда, „Тронна зала“, площадка за „Историческа фехтовка“, малка „зала“ с тепих за акробатика, голяма „зала“ с дюшеме за бойни изкуства и танци, площадка „Детски кът“ за игри, експозиционна „малка юрта“ с възстановки на елементи от бита и военното дело, „Крепостна стена“ за игри с лък от високо, площадка „Стрелба с лък“ – оборудвана с мишени и изградена по всички изисквания на Световната федерация по традиционна стрелба с лък (WTAF), площадка „Голямото игрище“ за игри, изискващи място и занимания с въртене на бич, работилница за занаяти и ремонт на екипировка, „Голяма юрта“ (диаметър 8 м) – организирана за лекции и занимания в старинна атмосфера, „Съвещателна стая“ – място за организиране и планиране на заниманията от ръководния състав. Всички площадки са застелени по изискванията за безопасност на децата при игри и занимания с противоударна настилка, тип изкуствена трева (близо 1500 м2).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „България“         Портал „България