Направо към съдържанието

Бадшахи джамия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джамия Бадшахи
Карта Местоположение в Лахор
Вид на храмаджамия
СтранаПакистан
Религияислям
Архитектурен стилиндоислямска архитектура, моголска архитектура
ОснователАурангзеп
Изграждане1673 г.
Джамия Бадшахи в Общомедия

Джамията Бадшахи или Императорската джамия (на урду: بادشاہی مسجد) в Лахор, Пакистан е втората по големина джамия в страната и една от най-големите джамии в света. Построена е по нареждане на моголсия император Аурангзеп през 1671 до 1674 г. Тя се счита за една от най-значителните сгради на ислямската религиозна архитектура от Времето на моголите.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Двор[редактиране | редактиране на кода]

Джамията принадлежи към типа джамии с двор т.е. около 80% от площта е заета от вътрешен заграден двор, в център на който има водна площ за измиване, съгласно религиозните обичаи. Може дасъбере около 55 хиляди вярващи[1]

Джамия[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на джамията Бадшахи наподобява построената две десетилетия по-рано джамия Jama Masjid в Делхи. Основната сграда е разположена в югозападната страна на двора и е ориентирана към Мека. В ъглите на сградата са разположени 4 броя ниски осмоъгълни минарета с поставени върху тях павилиони (chhatris). На сградата има три бели мраморни издути купола (купол тип луковица), които имат на върха обърнати лотосни цветове и завършват всяка с позлатен сферичен шпил (jamur). Фасадата е симетрична и е изработена от червен пясъчник с украса от бял мрамор, като има един голям централен портал с по пет малки портала от двете му страни.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]