Базилика Сан Лоренцо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
San Lorenzo.JPG

Базилика Сан-Лоренцо на италиански: Basilica di San Lorenzo е една от най-старите църкви във Флоренция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основана е през 393. Триста години тя изпълнява ролята на градска катедрала, преди тази позиция да бъде изпълнявана от Санта Репарата, предшественика на Дуомо. През 11 век храмът е реконструиран в романски стил.

През 15 век базиликата е отново реконструирана. По поръчка на Козимо Медичи Филипо Брунелески пристроява Старата Сакристия. По-късно по проект на Микеланджело от другата страна на трансепта е пристроена и Новата Сакристия с гробниците на Лоренцо Медичи и Джулиано Медичи и е издигната библиотека Лауренциана.

Интериор

Още по-късно римския папа Лъв X поръчва на Микеланджело и облицовка на църквата, но работата така и не е завършена. През 17 век към базиликата е пристроена Капелата на принцовете с голям купол. Редом до олтара на църквата е разположена могилата на Козимо Медичи.

Нова сакристия (ризница)[редактиране | редактиране на кода]

През 1520 г. Джулио Медичи (бъдещият папа Климент VII) поръчва на Микеланджело строителството на нова сакристия (на италиански: Sagrestia Nova). В капелата са разположени четири алегорически скулптури: "Ден", "Нощ", "Зора" и "Здрач". "Ден" и "Нощ" се намират на саркофага на Джулиано, херцог на Немур — най-малкия син на Лоренцо Медичи, а "Зора" и "Здрач" - на саркофага на Лоренцо, херцог на Урбино, (внук на Лоренцо Медичи, баща на френската кралица Екатерина Медичи). В капелата са погребани също така и самия Лоренцо Великолепни и неговия, загинал по времето на заговора Паци брат Джулиано. На саркофага на Джулиано са изобразени: Мадоната с младенеца и покровителите на семейство Медичи — Светите Козма и Дамян.

Верокио е направил гробницата на Джовани и Пиетро Медичи.

В "Сан Лоренцо" е погребан и Донатело, който е направил и два бронзови амвона.

План на базиликата

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]