Сан Лоренцо (Флоренция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Базилика Сан Лоренцо)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Базилика „Сан Лоренцо“
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сан Лоренцо.

Базилика „Сан-Лоренцо“ (на италиански: Basilica di San Lorenzo) е една от най-старите църкви във Флоренция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основана е през 393 г. Триста години изпълнява ролята на градска катедрала, преди тази позиция да бъде изпълнявана от Санта Репарата, предшественика на Дуомо. През XI век храмът е реконструиран в романски стил.

През XV век базиликата е отново реконструирана. По поръчка на Козимо Медичи Филипо Брунелески пристроява Старата Сакристия. По-късно по проект на Микеланджело от другата страна на трансепта е пристроена и Новата Сакристия с гробниците на Лоренцо Медичи и Джулиано Медичи и е издигната библиотека Лауренциана.

Интериор

Още по-късно римския папа Лъв X поръчва на Микеланджело и облицовка на църквата, но работата така и не е завършена. През XVII в. към базиликата е пристроена Капелата на принцовете с голям купол. Редом до олтара на църквата е разположена могилата на Козимо Медичи.

Нова сакристия (ризница)[редактиране | редактиране на кода]

През 1520 г. Джулио Медичи (бъдещият папа Климент VII) поръчва на Микеланджело строителството на нова сакристия (на италиански: Sagrestia Nova). В капелата са разположени четири алегорически скулптури: „Ден“, „Нощ“, „Зора“ и „Здрач“. „Ден“ и „Нощ“ се намират на саркофага на Джулиано, херцог на Немур – най-малкия син на Лоренцо Медичи, а „Зора“ и „Здрач“ – на саркофага на Лоренцо, херцог на Урбино (внук на Лоренцо Медичи, баща на френската кралица Екатерина Медичи). В капелата са погребани също така и самият Лоренцо Великолепни и неговият, загинал по времето на заговора Паци, брат Джулиано. На саркофага на Джулиано са изобразени: Мадоната с младенеца и покровителите на семейство Медичи – Светите Козма и Дамян.

Верокио е направил гробницата на Джовани и Пиетро Медичи.

В „Сан Лоренцо“ е погребан и Донатело, който е направил и два бронзови амвона.

План на базиликата

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]