Базилика на Къртозов рид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Базилика на Къртозов рид
Базилика на Кртозов Рид
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Република Македония
Населено място Дреново
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Дебърско-Кичевска
Тип на сградата трикорабна базилика
Време на изграждане V – VI век
Съвременен статут паметник на културата
Съвременно състояние руини

Базиликата на Къртозов рид (на македонска литературна норма: Базилика на Кртозов Рид) е раннохристиянска православна базилика, чиито руини са открити на археологическия обект Къртозов рид, край тиквешкото село Дреново, централната част на Република Македония. Базиликата е обявена за паметник на културата.[1]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Къртозов рид е разположен на километър северозападно от Дреново. Базиликата е открита в 2009 година от собственика на нивата, който при оран открива мраморна плоча от олтарна преграда.[2] Представлява трикорабна ориентирана изток - запад сграда,[1] като апсидата на изток е вписана в стената, което я прави уникална за трикорабните базилики, открити в Република Македония.[3] Открити са входът, презвитерият, апсидата с подови мозайки с геометрични мотиви и страничните помощни помещения, олтарна преграда со парапетни плочи с крстови, розети и монолитни стълбове с бази и коринтски капители. В наоса също е открита подова мозайка и части от владишкия престол. Градежът е от солидни каменни блокове с варов хоросан за спойка. Стените са широки 60 cm.[1] Базиликата се датира в края на V – началото на VI век от Христа.[2] В 2014 година е открита и кръщелнята на базиликата.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Археолошки локалитет „Кртозов рид“. // Управа за заштита на културното наследство. Посетен на 13 октомври 2017.
  2. а б в Мукаетова, Мирјана. Откриена е крстилницата на ранохристијанската базилика на К’ртозов рид. // Нова Македонија, 7 юни 2014. Посетен на 13 октомври 2017.
  3. Филипова, снежана. Ранохристијанските културни центри во Република Македонија долж Via Egnatia. // Патримониум 3 (7-8). 2010. с. 141.
     Портал „Македония“         Портал „Македония