Базилика на Къртозов рид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Базилика на Къртозов рид
Базилика на Кртозов Рид
Карта
Местоположение в Кавадарци
Вид на храмаправославна църква
Страна Република Македония
Населено мястоДреново
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияДебърско-Кичевска
Тип на сградататрикорабна базилика
ИзгражданеV – VI век
Статутпаметник на културата
Състояниеруини

Базиликата на Къртозов рид (на македонска литературна норма: Базилика на Кртозов Рид) е раннохристиянска православна базилика, чиито руини са открити на археологическия обект Къртозов рид, край тиквешкото село Дреново, централната част на Република Македония. Базиликата е обявена за паметник на културата.[1]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Къртозов рид е разположен на километър северозападно от Дреново. Базиликата е открита в 2009 година от собственика на нивата, който при оран открива мраморна плоча от олтарна преграда.[2] Представлява трикорабна ориентирана изток - запад сграда,[1] като апсидата на изток е вписана в стената, което я прави уникална за трикорабните базилики, открити в Република Македония.[3] Открити са входът, презвитерият, апсидата с подови мозайки с геометрични мотиви и страничните помощни помещения, олтарна преграда со парапетни плочи с крстови, розети и монолитни стълбове с бази и коринтски капители. В наоса също е открита подова мозайка и части от владишкия престол. Градежът е от солидни каменни блокове с варов хоросан за спойка. Стените са широки 60 cm.[1] Базиликата се датира в края на V – началото на VI век от Христа.[2] В 2014 година е открита и кръщелнята на базиликата.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Археолошки локалитет „Кртозов рид“ // Управа за заштита на културното наследство. Архивиран от оригинала на 2017-10-13. Посетен на 13 октомври 2017.
  2. а б в Мукаетова, Мирјана. Откриена е крстилницата на ранохристијанската базилика на К’ртозов рид // Нова Македонија, 7 юни 2014. Архивиран от оригинала на 2017-10-13. Посетен на 13 октомври 2017.
  3. Филипова, снежана. Ранохристијанските културни центри во Република Македонија долж Via Egnatia // Патримониум 3 (7-8). 2010. с. 141.