Баку

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Баку
Bakı
— град —
Знаме    Герб
Tomb of khans shirvanshahs palace(old-city) baku azerbaijan.jpg
Azerbaijan relief location map.jpg
40.3667° с. ш. 49.8352° и. д.
Баку
Страна Флаг на Азербайджан Азербайджан
Район
Надм. височина -28 m
Население (2011) 2 092 400 души
Пощенски код AZ1000
Телефонен код +994 12
МПС код 10 AZ 90 AZ
Баку в Общомедия

Баку е столицата на Азербайджан.

География[редактиране | редактиране на кода]

Баку́ (азерб. Бакъ възможно, от перс. бад кубе – град на ветровете) – столица и най-голям град в Азербайджан.

Население 2  064 900 души (2010).

Географски координати – 40°22′с. ш. 49°53′и. д.

Гербът на Баку представлява три факела на фона на морските вълни. Азербайджан отдавна е наричан «Страна на огньовете» и Баку с неговите природни огньове е неин символ. Тук живее повече от половината градско население на страната. Територията на Баку е 192 хиляди хектара, а на историческия център на града – Крепостта – 21,5 хектара. Баку се простира на целия Апшеронски полуостров и извън него – включвайки в себе си селища-«амфибии» върху естествени и изкуствени острови. Баку е разположен на брега на Каспийско море. Множество малки острови (Беюк-зире, Даш-зире, Зенбил, Сенги Муган, Чикил, Гарасу, Хере-зире, Чилов, Пиралахи, Игнат Даш и др.) образуват Бакинския архипелаг.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Баку е разположен в зоната на Умерения климат. В съответствие с Климатичната класификация на Кьопен, климатът на Баку е студена степ. Летата са топли, сухи и слънчеви със сравнително високи температури 30 °C и с най-ниски стойности от 20 °C. Температурата през рядко достига 35 °C. Зимите са студени и влажни със средна максимална температура от 6 °C и средна минимална от 2 °C. Температурите падат под 0 °С. Обикновено падат около 2 – 3 снеговалежа годишно. Пролетта и есента са леки. Средното количество валежи на година е 210 мм.

Средни температури за Баку
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална 2 °C 2 °C 4 °C 9 °C 14 °C 18 °C 21 °C 21 °C 18 °C 13 °C 8 °C 3 °C
максимална 6 °C 6 °C 10 °C 16 °C 22 °C 27 °C 30 °C 30 °C 26 °C 20 °C 14 °C 10 °C

История и култура[редактиране | редактиране на кода]

Баку
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Palace of the Shirvanshahs IAA1173.jpg
Двореца на Ширвашаховете
Име в регистъра Walled City of Baku with
the Shirvanshah's Palace
and Maiden Tower
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на Азербайджан Азербайджан
Тип Културно наследство
Критерии iv
Вписване 2000  (24та сесия)
Баку в Общомедия

Баку е древен град. За пръв път се споменава в изворите през 6. век сл. Хр. Тук се сливат Европа и Азия, западната и източната култура. Разнообразието от исторически паметници е необичайно. В най-древната част на града – Крепостта «Ичери Шехер» («Вътрешен град») се намира цял комплекс уникални древни съоръжения. Това е историко-архитектурният музей – резерват, в който влиза ансамбълът на двореца на Ширваншаховете (15. век сл. Хр.). На територията на крепостта се намира Моминската кула (12. век сл. Хр.). По своите архитектурни особености Моминската кула е единствената на Изток. Особен интерес презизвиква храмът на огнепоклонниците «Атешгях», разположен на 30 км от Баку. Храмът е построен на мястото на древно светилище на огнепоклонниците зороастрийци. Уникалните наскални древни изображения, оставени от първобитните хора върху стените на пещери, на скали и каменни отломъци, могат да се видят в Държавния историко-художествен резерват Гобустан (на 60 км от Баку). В Баку могат да се видят и великолепни образци на западноевропейската архитектура от края на 19. – началото на 20. век сл. Хр. и забележителни образци на архитектурата на 30-те – 80-те години на 20. век сл. Хр.

Баку е крупен културен център. Тук за пръв път в мюсюлманска страна е вдигната завесата на национален театър, прозвучала е първата опера, издавал се е първият вестник, открита е първата библиотека. Днес в Баку има много музеи.

Баку

Съвременен Баку е град с развита инфраструктура, който органично съчетава минало и настояще. Също така е крупен индустриален център: старите петролни сонди, знаменитите Петролни Камъни, уникалният завод за дълбоководни основи, съвременните петролни платформи.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Понастоящем Баку е побратимен с

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]