Направо към съдържанието

Балга

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Замък Балга
Замъкът в руини, 2006 г.
Замъкът в руини, 2006 г.
Карта Местоположение
Информация
Страна Русия
Терит. единицаКалининградска
област
ОсноваванеРазвито
Средновековие
Строителствослед 1239 г.
Известни обитателиДитрих фон Алтенбург
Винрих фон Книпроде,
Улрих фон Юнгинген,
Хайнрих Ройс
Състояниеразвалини
Замък Балга в Общомедия

Замъкът Балга[1] в Източна Прусия е сред най-старите крепости на Тевтонския орден.

През 1239 г. орденсмаршалът Дитрих фон Бернхайм завладява пруското укрепено селище Балга и започва да го разширява в крепост, поради стратегическото му местоположение на лагуната на р. Висла. Така започва да се упражнява контрол на корабоплаването по реката и успешно са завладени околните райони Вармия и Натангия.

Балга се нарежда сред най-важните комендантства в монашеската държава и службата на местен комтур често е стъпало към най-високите санове на ордена.

Хълмът Балга е бил мястото на стара пруска (Варминска) крепост, наречена Хонеда. Фортът е бил неуспешно обсаден от маркграф Хенри III от Майсен по време на неговия пруски кръстоносен поход през 1237 г., но в крайна сметка е превзет през 1239 г. от силите на Тевтонския орден, воден от Велик маршал Дитрих фон Бернхайм. Балга е най-старият Орденсбург, построен от Тевтонския орден в района на днешна Калининградска област и е построен през 1239 г. за контролиране на морския трафик по лагуната Висла. Със съдействието на херцог Ото I фон Брауншвайг, тевтонските рицари побеждават старите прусаци по крайбрежието на Вармия и Натангия. Подчиняването на тези езически народи кара херцог Свентопелк II от Померания да обяви война срещу Тевтонския орден по време на пруското въстание от 1242 г., въпреки че в крайна сметка той е принуден да се откаже от участието си във въстанието.[2] От 1250 г.

От 1627 г. части от замъка са разрушени по заповед на крал Густав Адолф от Швеция по време на полско-шведската война, за да се получи строителен материал за изграждането на звездната крепост в Пилау (днес Балтийск), стратегически важен пристанищен град, окупиран от шведите. Балга се намира в херцогство Прусия от 1525 г. и Кралство Прусия от 1701 г., между 1772 и 1829 г. принадлежи към провинция Източна Прусия. Провинцията е обединена със Западна Прусия в провинция Прусия до 1878 г., когато отново се отделя и Балга остава в Източна Прусия до 1945 г.

По време на Втората световна война руините на замъка са били мястото на една от последните битки между германския Вермахт и съветската Червена армия, като последната напредва по време на Офанзива на Източна Прусия. Немските защитници унищожават множество превозни средства, като ги потапят в лагуната до руините, а битката значително поврежда останките на замъка. След войната Балга е в частта на Източна Прусия, предоставена на Съветския съюз на Потсдамската конференция, и включена в Калининградска област на Руска съветска федеративна социалистическа република. Районът около Балга стана популярно място за обирджии на гробове и иманяри, които се надяват да изкопаят ценности, оставени от предишните обитатели на замъка и германските и съветските войници, загинали през Втората световна война.

Балга е името и на близкото село, което след съветския суверенитет над района е преименувано на Веселое. Сега е изоставено.[3]

Teвтонски замъци
Teвтонски замъци
  1. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, Tom I - wynik wyszukiwania - DIR // Посетен на 2019-09-16.
  2. Eric Christiansen. The Northern Crusades. Penguin Books. London, 1997. ISBN 0-14-026653-4
  3. 850 inhabitants in 1906