Бали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Бали Bali
Flag of Bali.svg
IndonesiaBali.png
Държава Индонезия
Столица Денпасар
Мото Bali Dwipa Jaya
(„Успешен остров Бали“)
Площ 5632,86 – km²
Население 3150 000  (2000 г.)
Гъстота 559 човека/km²
Религия Хиндуисти (90,38%)
Мюсюлмани (4,79%)
Християни (1,18%)
Протестанти (0,66%)
Будисти (0,64%)
Часова зона САСТ (UTC+8)
Географски координати 08° 25' 23" Юг 115° 14' 55" Изток
Уеб Сайт www.bali.go.id

Бали е тропически остров,[1] разположен на 8 градуса южно от екватора, в сърцето на Индонезийския архипелаг – най-големия на планетата, състоящ се от около 17 500 острова. Образува верига заедно с остров Ява на запад и Ломбок на изток.

Заради богатата си история, култура и изкуства – танци, скулптура и живопис, красивите плажове, природа и тропическия климат, Бали е смятан за едно от най-красивите места в света. С десетките си хиляди храмове и пагоди Бали е известен още като „Острова на хилядата храма“. Столицата на Бали е Денпасар.

Карта на остров Бали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на острова е 153 km, ширината му е 112 km, а площта – 5633 km2. Най-високата точка е връх Агунг – 3031 m, активен вулкан, който последно е изригвал през март 1963 г.

Основните градове на острова са пристанището Сингараджа, разположен в западната част на острова и столицата Денпасар, на южния му бряг. Град Убуд, североизточно от Денпасар, със своята архитектура, изкуства и занаят, е смятан за културният център на Бали. Едни от забележителностите там са художествената галерия за женско изкуство „Сенивати“ и музеят „Рудана“.

Бали, на фона на ислямска Индонезия, се откроява със своя етнос, култура и религия. Населението на остров Бали наброява близо 3 милиона души, 93% от които са хинди, а останалата част мюсюлмани. Интересно е, че за разлика от Индия тук кравата не е свещено животно.

Важни туристически атракции са град Кута, Санур, Джимбаран, Семинийак, и ново обновения град Нуса Дуа.

Най-важният селскостопански отрасъл в Бали е земеделието, като най-вече се отглеждат ориз, кафе, кокосови палми, овощни насаждения. Значителен брой от жителите на острова са рибари.

История[редактиране | редактиране на кода]

Балинезийците са потомци на племена, които се преселват от Азия на Индонезийския архипелаг около 25 г. пр.н.е.. Краят на праисторическата ера в Индонезия е белязан с идването на хиндите от Индия около 1 г. пр.н.е. Независимо будистко кралство е установено на острова през 5 век. През 11 век Бали е завладян от индуиското кралство Маджапахит (1293 г. – 1520 г.) от остров Ява, чрез кралски брак на балийския крал Удаяна и принцеса Махендрадата от източна Ява. Чрез този съюз индуизмът се слива с будизма, смесвайки и примитивни анимистични вярвания и обожествяване на предците с индийски божества. Европейците откриват за първи път острова през 1597 година, когато холандският откривател Корнелиус де Хутман с португалски кораб акостира на бряг Букит. След няколко последователни войни (1846 г. – 1849 г.) холандците завладяват острова. През Втората световна война Япония превзема Бали, който става част от Република Източна Индонезия, през 1948 г. Обединена Индонезия. През 1965 г. след неуспешен опит за преврат срещу правителството, са избити симпатизанти на комунистическата партия на Индонезия.

На 12 октомври 2002 г. в туристическия град Кута терористичен атентат убива 202 души, повечето от които туристи.

Език[редактиране | редактиране на кода]

Балийският и индонезийският са двата най-разпространени езика на остров Бали. Повечето от жителите на Бали говорят и английски, заради туристите, посещаващи острова.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Бали е известен с балийските танци, скулптура, рисуване и дърворезба.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]