Балкански гласник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Балкански гласник“
Balkanski Glasnik 1, 7 July 1902.jpg
брой № 1, 7 юли 1902
Информация
Вид седмичник
Начало 7 юли 1902 г.
Край 25 август 1902 г.
Издател Стефан Дедов
Редактор Диаманди Мишайков,
Михаил Солунов
Език сръбски
Свързани вестници Балкан
Куриер

„Балкански гласник/Revue Balkanique“ (на сръбски: Балкански Гласник) е сръбски вестник, излизал в Белград от 7 юли до 25 август 1902 година, издаван от ранния македонист Стефан Дедов. Това е първото македонистко периодично издание, което постулира наличието на отделна македонска народност сред славянското население на Македония. Редактор на вестника е Диаманди Мишайков.

Вестникът излиза веднъж в седмицата на сръбски език, като уводните му статии са и на френски език.[1] Почти всички сътрудници се подписват с псевдоними или статиите са анонимни. В първия брой са обозначени целта и задачата на вестника:

да възпитава своите сънародници в интелектуално, национално и политическо отношение и да информира общественото мнение за положението на поробените братя.

Основните положения на програмната концепция са изложени в неподписана статия на Дедов.

Ако има на земното кълбо народ, намиращ се в най-нещастно положение, това е македонският народ. Историята не помни друг пример, когато един и същи народ по традиция, език и вяра е разделен на различни направления, далечни едно от друго...

В друга статия се казва:

Всеки, който е имал възможност да посети тази нещастна братска страна, уверенисме, е видял, че основната маса от населението е славянска, която по обичаи традиции и историческо минало представлява етнографско единство, но която днес е разделена на няколко части.

Ние смятаме, че славяните в Македония не са българи и като доказателство е достатъчно да си припомним успеха, който постигнаха напоследък сръбските училища, показвайки по този начин, че овен българска, може да съществува и сръбска народност.

За тридесет години българите не успяха да българизират населението на Македония и ние мислим, че това не могат да направят и другите народности.

В интерес на славянството, надяваме се, че всички ще дестват за това да се даде на Македония автономия и да се признае нейният славянски македонски диалект.

От вестника излизат 8 броя, след което е спрян и редакторите му са изгонени от Сърбия.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ристовский, Блаже. Димитрий Чуповский и македонское национальное сознание, ОАО Издательство „Радуга“, Москва, 1999, с. 19.
  2. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 125-126. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония