Балкан (1903)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Балкан.

„Балкан“
„Балканъ“
Balkan 1903.JPG
Информация
Вид два пъти в седмицата
Начало 5 април 1903
Край 4 май 1903
Цена на
печатно издание
5 стотинки, годишен абонамент 6 лева
Издател Стефан Дедов
Редактор А. С. Василев
Стефан Дедов
Език български
Свързани вестници Балкански гласник
Куриер

„Балкан / Le Balkan“ е български вестник, излизал в София от 5 април до 4 май 1903 година, издаван от ранния македонист Стефан Дедов.

Редактор на вестника е А. С. Василев. След спирането на „Балкански гласник“ в Белград и основаването на Славяно-македонското студентско дружество в Русия, Дедов пристига в 1903 година в София и започва издаването на „Балкан“. Вестникът излиза два пъти седмично в сряда и събота. От брой 2 излиза през ден, а от брой 8 - всеки ден. Спира след 12 излезли броя. Печатан е в печатницата на Б. Зилбер. Редакционните му статии са печатани и на руски език.

Вестникът декларира, че

Ще защитява автономията на Македония за македонците и независимостта на балкана за балканците.

В първия брой е публикуван меморандумът на Санктпетербургското дружество до руското правителство. Това е единственият македонистки брой на вестника. В следващите броеве идеите на вестника не се различават съществено от тези на останалите издания на бежанците от Македония и Одринско. В него Дедов ясно говори за българи в Македония. Във вестника се дават сведения за турските насилия в Македония, за провежданата там сръбска и гръцка пропаганда. Вестникът се печата при Б. Зилбер, Иван К. Божинов и Янко С. Ковачев.[1] Вестникът публикува и проза от Евтим Спространов. На следната година Дедов издава вестник „Куриер“.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония