Балчо войвода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Балчо
български хайдутин
Роден
края на 17 век
с. Поибрене, Панагюрско
Починал
началото на 18 век
неизв.

Балчо войвода е роден и действал първоначално в Панагюрско. По време на въстанието на Карпош е в района на Кюстендилско и Щипско, а в началото на 18 век води дружина в Тимошко и района на Расинско и Крушевац.

Той е началник на отряд сеймени, които са набирани от местното население и на които е възложено да преследват хайдутите. Но както на много места в тия размирни години и сеймените се надигат против османската власт. В една заповед от първата половина на октомври 1689 г. до служебни лица във войнишките селища се съобщава, че „Балчо заедно с хората си шетал из каза Татарпазарджик, избивал хора, ограбвал имущества и нямат край подобните му метежи и разбойничества“. И вместо населението да ги преследва, хората от войнушките селища Панагюрище, Копривщица, Мечка и Поибрене укривали хайдутите и дори ги подпомагали в техните действия. От властите се изисква споменатине Балчо и хората му на всяка цена да бъдат заловени.

Името на Балчо се среща в изворите 18 години по-късно. В една султанска заповед от края на януари 1708 г. до градоначалника на Белоградчик се съобщава, че преди време в околностите на Кюстендил и на Щип се бил появил хайдутинът Балчо, който със своите бунтовници върлувал и причинявал щети на мюсюлманите. Тук той действал със своя сподвижник Алагьоз. След това двамата преминали и се установили в санджака Аладжа Хисар (Крушевац). По-късно напуснали този санджак и дошли в района на Белоградчик. Тук Балчо взел от крепостта няколко бойци, с чиято помощ пренесъл вещите си от Аладжа Хисар, в този край. Научавайки всичко това, управителят на Румелия наредил на властите във Видин и Белоградчик да извършат разследване и да установят къде се намират въпросните хайдути.

Сведения за неговата дейност са се запазили във видинския съдебен регистър от началото на 18 век. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]