Банани с пижами

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Банани с пижами
Bananas in Pyjamas
Жанр детски ТВ сериал
Актьори виж Актьорски състав
Страна Флаг на Австралия Австралия
Език Английски
Сезони 6
Епизоди 304 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуценти Марк Барнард
Времетраене 5 минути
Разпространение
ТВ Канал Australian Broadcasting Company
Излъчване 20 юли 1992 г. - 2002
Външни препратки
Страница в IMDb

Банани с пижами (на английски: Bananas in Pyjamas) е австралийско детско телевизионно шоу излъчвано в периода 1992-2002. Концепцията на предаването е базирана на песента „Bananas in Pyjamas“ на Кери Блайтън от 1967 година. Песента става неизменна част от австралийската детска образователна програма „Play School“, а впоследствие и шапка на едноименното предаване. Скоро след успеха си в Австралия „Банани с пижами“ започва да се излъчва в редица държави, сред които и България, където става част от програмата „Лека нощ, деца“ на Българската национална телевизия.

Главните герои в „Банани с пижами“ са двата банана Б1 (бе едно) и Б2 (бе две), трите плюшени мечета Ейми, Лулу и Морган и Плъх с шапка. Най-популярният сегмент от предаването е неизменният кратък диалог между двата банана:

- Мислиш ли си това, което и аз си мисля, Б1?
- Мисля, че да, Б2!

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Предаването е снимано с истински актьори облечени в специално създадени костюми, по подобие на британското детско предаване Телетъбис. В първите снимани епизоди актьорите, които озвучават героите са тези, които носят костюмите, но впоследствие тази практика отпада. В периода юли 1992 до приключването му през 2002 са излъчени общо 300 редовни епизода и допълнителни четири празнични издания, всички със средна продължителност от 5 минути. Пиковият период на „Банани с пижами“ е между 1995-1999, когато излизат десетки продукти посветени на шоуто, сред които плюшени играчки, книги и списания, сувенири, детско облекло и прочее. В САЩ предаването дебютира през 1995 г. под името „Bananas in Pajamas“, което да отговаря на изписването по американски английски стандарт.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Актьорите, които озвучават героите са както следва:

  • Б1 - Кен Радли
  • Б2 - Никълъс Ополски
  • Ейми - Мери-Ан Хеншо
  • Лулу - Тейлър Оуинс
  • Морган - Джеръми Скривънър
  • Плъх с шапка - Шейн Макнамара
  • Разказвач - Карина Кели

Информация за героите[редактиране | редактиране на кода]

Б1 и Б2 - Бананите са забавно-нежни близнаци, които винаги търсят най-доброто в хората и обичат да карат техните приятели да се смеят. Те обикновено могат да се досетят какво мисли техния близнак - т.е. известната им фраза е "Мислиш ли, каквото и аз мисля?"

Лулу - Лулу е най-разумната от мечетата и тя обича да дава заповеди. Лулу също обича да изглежда най-добре през цялото време.

Морган - Морган е винаги да готов да помогне, толкова дълго, тъй като там не е трудно работата извършена. Той обича да готви (и да яде, когато готви) и той е добър приятел с бананите (Б1 и Б2).

Ейми - Ейми е приключенски човек и скача в неща, преди да мисли. Тя е много конкурентна и обича да печели през цялото време. Тя също обича да танцува.

Плъх с шапката - Плъх с шапката работи в местен магазин, където се продава почти всичко, освен тези неща, които хората от Къдълстаун (Cuddlestown) искат да си купят. Плъх с шапката прави различни трикове и се забърква в неприятности.

Топси - Топси е забавно кенгуру, която е понякога прекалено шумна. Топси винаги се включва да играе с някого и да помогне на приятелите си в нужда.

Чарли - Чарли е маймуна с голяма работилница. Той обича да поправя неща и винаги е готов да помогне на приятел.

Бернанд - Бернанд е хрътка от известно кучешко семейство. Той може да бъде строг, но лаенето му е по-лошо, отколкото хапането му и всъщност той е много грижовен и лоялен. Той живее в красивата Баркингтова къща. (Barkington House)

Камембер - Камембер е крава, която си мисли, че е по-добра от останалите. Тя обича да има клюки за това, което се случва в Къдълстаун.

Доли - Доли е най-добрият приятел на Камембер. Тя е нежна овца, която също обича клюки.

Педро - Педро е прасе, което се тревожи твърде много за неща, на които му вървят зле. Любимите му две неща са: храна и повече храна! О, да... и той също обича да играе в калта.

Пек - Пек е любопитна малка патица, която живее на дъното на езерото. Тя очаква нейните малки да се излюпят от нейните яйца.

Мидж - Мидж е приятелски тюлен, който е тромав на земята, но бърз във водата. Той обича да играе и да се забавлява.

Скид - Скид е делфин, който бананите веднъж го спасиха от една мрежа. Тя е много срамежлива, но е добър приятел на бананите.

Толстой и Томасина - Толстой и Томасина са костенурки, които живеят спокойно на река Къдълстаун. Те обикновено не се присъединяват към приключения, но те са щастливи да видят своите приятели от Къдълстаун.