Баня (помещение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Баня с комбинация от вана и душ с подвина преграда за предпазване от водни пръски.

Баня (на английски: bathroom, на немски: Badezimmer) е помещение в едно жилище или сграда, в което човек се къпе, използва вана, взима душ, мие си лицето и ръцете, бръсне се, мие си зъбите и други. Може да се използва за козметични грижи, грижи за косата и други. В нея се разполага вана или душ или и двете. Обикновено има умивалник. Понякога в същото помещение се разполага тоалетната и/или биде.

История[редактиране | редактиране на кода]

В близкото минало броят на баните в индивидуалните жилища е ограничен, което е свързано и с липсата на технически възможности като течаща вода, канализация, качествени материали и др. В един голям град като Копенхаген през 1906 г. само в 3,8 % от жилищата е имало баня.[1]

Тъй като определено са липсвали достатъчно бани във всички жилища и жилищни сгради, са строени и използвани обществени бани за хигиенизиране на населението. През втората половина на 20 век с масовото строителство за жилища в Европа и в България постепенно отпада необходимостта от обществени бани за хигиенизиране. Така например в България съгласно статистиката на населението от 2019 г. има близо 4 милиона индивидуални жилища (апартаменти и жилища)[2] и използването на обществени бани за хигиенна цел, които през 60-те година са над 240 бр.,[3] отпада като необходимост.

Съвременни изисквания[редактиране | редактиране на кода]

При изграждане на помещенията за баня трябва да се изпълняват редица изисквания свързани с безопасността при ползване специално електрическата безопасност на използваните уреди. Поради високата влажност в помещението не могат да се използват стандартните електрически уреди без допълнителни мерки. Нови изисквания за България са изискванията за достъпност за използване, като допълнителни подпори, нестандартни височини и уреди за аварийно свързване на ползватели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wilfried Dieckmann: Grafenhausen: Heimatmuseum auf der Höhe der Zeit, Badische Zeitung, 2. Juni 2012, abgerufen am 15. Juli 2012
  2. Жилища | Национален статистически институт. // www.nsi.bg. Посетен на 12 януари 2021.
  3. Кратка българска енциклопедия, Издателство БАН 1963 г. том 1, стр.185