Барбера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за сорта грозде. За американския аниматор вижте Джоузеф Барбера.

Вино Barbera d'Alba

Барбера е винен сорт грозде, произхождащ от Италия, където е най-много разпространен. Смята се, че произхожда от района Монферато Хилс в централен Пиемонт, Италия. Насаждения има и в други райони на Италия – Ломбардия, Емилия-Романя и други.

Барбера е разпространена и в други страни, където има италиански емигранти. Страните от Новия свят, отглеждащи този сорт, са САЩ (Калифорния), Аржентина, а и Австралия. В Европа извън Италия сортът се отглежда в Словения, Гърция и Румъния, като известно количество лозови насаждения има и в Израел.

За него са подходящи песъчливо-глинестите почви – по южните склонове на хълмовете. Дава добри добиви при дълга резитба. Среднозреещ сорт, от който се получава силно обагрен сок. Гроздето е устойчиво на гниене.

Вината са с високо съдържание на алкохол, киселини и екстракт. Пет подрайона на Пиемонт със статус DOC правят вина от барбера. Barbera D’Alba прави вина от 100% барбера, докато при останалите – Barbera D’Asti, Barbera del Monferrato, Colli Toronesi и Rubino di Cantavenna сортът обикновено е в купаж.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Колев, В. Лозарство, София, изд. „Земиздат“, 1962 г., с. 80

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]