Барбус денисони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Барбус денисони
Akwa18 puntius2.jpg
Puntius denisonii 1.jpg
Природозащитен статут
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Еуметазоа
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
клас: Actinopterygii Костни риби
разред: Cypriniformes Шараноподобни
семейство: Cyprinidae Шаранови
род: Puntius
вид: P. denisonii
Научно наименование
Уикивидове Puntius denisonii
Синоними
  • Barbus denisonii (F. Day, 1865)
  • Barbus denisoni (F. Day, 1865)
  • Crossocheilus denisonii (F. Day, 1865)
  • Sahyadria denisonii (F. Day, 1865)
Барбус денисони в Общомедия

Барбус денисони (Puntius denisonii, Barbus denisonii) е вид субтропична риба от род Puntius (барбуси).

Видът е ендемичен за бързотечащите планински потоци и реки в щата Керала и южните части на щата Карнатака в югозападна Индия. Предпочита температура на водата в диапазона 15 – 25 °C и почти сигурно живее над 8 години.

Видът е оригинално описан под названието Labeo denisonii от Френсис Дей през 1865 година. Имената, под които се среща, са Barbus denisonii, Crossocheilus denisonii и Barbus denisoni.

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Видът се характеризира с формата на тялото си, подобна на торпедо, със сребристи люспи и ивица от червени люспи, преминаваща от края на муцуната, през зоната на очите и назад по протежение към опашката през средата на тялото. С навлизането в зряла възраст на върха на главата му се оформя отличително зелено или синьо петно. Максималната дължина, която видът достига, е 15 cm. Живее на активно придвижващи се пасажи.

Хабитат и заплахи[редактиране | редактиране на кода]

Барбус денисони е ендемичен вид за реките Ачанковил и Чалияр. По-специално може да бъде забелязан на четири места: Чеенканипужа (голям приток на река Велапатанам), река Ачанковил, река Чалияр и в близост до град Мундакаям.[1] По оценки, ареалът на вида достига 8805 km2. P. denisonii е бентопелагичен вид (т.е. придържа се във вировете и по-дълбоките спокойни участъци), който живее на пасажи, каквито е известно, че се формират в скалисти плитчини по дъното на басейни с гъста растителност по крайбрежията. Добре виреят при субтропичен климат във вода с около 6,8 – 7,8 pH, твърдост на водата от 5 – 25 dGH и температура от 15 – 25 °C.

През 2010 г. Международният съюз за защита на природата (IUCN) вписва вида в Червения списък със статус „застрашен вид“. Причините за това включват редуцирания хабитат, намалената честота на срещане и намалелия брой зрели индивиди.[2]

Отглеждане в плен[редактиране | редактиране на кода]

Пасаж барбуси денисони плуват в Океанския аквариум в Шанхай.

Сравнително отскоро този вид се отглежда от любители на риби. Тя е пасажна риба и обикновено се отглежда не поединично, а в група. Миролюбиви риби са, въпреки, че може да станат леко агресивни, когато се борят за храна, особено ако биват отглеждани в тясно пространство. Хранят се с червеи, скариди, месо, суха храна за риби, и някои растения.

Видът понякога бива бъркан с друг вид от същия род, Puntius chalakudiensis, който обаче е по-голям, не толкова разноцветен и по-агресивен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mathew, Dennis Marcus. ‘Miss Kerala’ gets a protective shield, The Hindu(1 февруари 2010) [1]
  2. Puntius denisonii in the IUCN Red List for Threatened Species
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Denison's barb“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.