Бари (куче)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бари.

Бари на стара пощенска картичка
Бари 2018

Бари (на немски: Barry, 1800-1814) е най-известното куче от породата санбернар. Живеело като спасително куче в манастира Сан Бернар в Алпите на границата на Швейцария с Италия. За 10-те си години служба е спасило 43 души.

Тялото на Бари е запазено и изложено в Природонаучния музей в Берн, Швейцария. Негов паметник има в кучешкото гробище Cimetière des Chiens в Париж.

Герой[редактиране | редактиране на кода]

Бари е санбернар, който получава международна слава със смелите си спасявания, които той прави, докато е жив. Картина на него, нарисувана от Салваторе Роса, все още стои в манастира в Алпите.

Бари е експерт в спасяването на хора. Сред най-известните му приключения е това, когато спасява измръзнало момче, затрупано от голямо количество сняг в ледена тераса при голям снеговалеж. Никой човек не могъл да го спаси, но Бари извадил момчето. Тогава имало такъв снеговалеж и ледената тераса била толкова трудна за катерене, че никой монах не могъл да достигне момчето и не идвала помощ. Но Бари успял да го съживи, като го близал с топлия си език и, въпреки всички препятствия, успял да го занесе в манастира.

Това е една от многото истории за спасени от този санбернар. На него са приписани 40 спасявания на хора.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Няма историческо доказателство, че Бари наистина е носел ликьор на врата си, за да съживява спасените, докато достигнат манастира. Има 2 версии за смъртта на санбернара. Едната версия е, че през 1812 г. Бари е ранен от спасен и животът му бил застрашен, така че бил пренесен в Берн, където умрял от старост през 1814 г. Според други Бари е убит по време на спасителна акция от затрупан в снега човек, който го помислил за вълк. Освен това се смята, че в последните си години Бари е използван повече за развъждане, отколкото за спасителни операции.

Кучетата, които монасите от манастира Сан Бернар използвали за спасяване, били много по-различни, отколкото днешните представители на породата. След като при инцидент загива голяма част от породата (тогава развъждана само в този манастир), те били кръстосани с мастифи и се получили съвременните санбернари. Името „Бари“ идва от думата "Bäri" на швейцарски немски език означава „мечка“ и описва кучетата с тъмна окраска, които са били тогавашните санбернари.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]