Барн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

barn (барн, международно означение b) е извънсистемна единица за измерване на площ, равна на 10-28 m². Ефективните сечения на ядрените реакции са от порядъка на един барн (обикновено по-малко от 0,05 b за водородните ядра и 2,1 b за уранови), поради което се използва, за удобство, в ядрената физика.

Наименованието е въведено от учени, работещи над проекта „Манхатън“, които искали да въведат удобна единица за измерване на ефективните сечения на урановите ядра. Единица за площ, равна на 10-28 m² би била удобна, когато се работи с уранови ядра, но „голяма като хамбар“ (на англ. „big as a barn“), когато се работи с ядра на по-леки елементи. Учените не искали да се отказват от 10-27 m² като единица за площ, а това, че е сравнително голяма, било отразено в наименованието ѝ.[1].

Международното бюро за мерки и теглилки (BIPM) отнася барна към единиците за измерване, „които могат временно да се използват до дата, определена от националните предписания, но които не трябва да се въвеждат, ако не са били използвани“, и разрешава барнът да се използва само в атомната и ядерна физика [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]