Барокови къщи (Ловеч)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Къщата на Петър Златев в Ловеч
Бароковият архитектурен ансамбъл в Ловеч

„Барокови къщи“ е комплекс от къщи в западната част на централната улица „Търговска“ на Ловеч. Изградени са в стил Барок.

Бароковите къщи започват да се изграждат след освобождението на града от османско владичество. Първата къща в стил барок е построена от ловешкия търговец Петър Златев. Отличава се с еркери, кулички на покрива, сводове и капители. Намира се на улица „Търговски“ в централната част на града.

В този стил през 1920-те и 1930-те години са построени и съседни къщи на север - на Минко Бакърджията, Марийка Сълито, Петко Бакърджиев и Иван Касабов. Образуват своеобразен Бароков архитектурен ансамбъл. Освен жилищни по своето предназначение къщите са със занаятчийско, търговско и хотелиерско предназначение.

На 1 май 1974 г. къщата на Петър Златев изгаря при пожар, причинен от невнимание. Градският народен съвет взема решение за събаряне на амортизираните барокови къщи и тяхното възстановяване в същия стил. Строителството е осъществено в периода 1985-1988 г. Запазено е и функционалното предназначение на сградите.

Бароковите къщи имат пряка пешеходна и автомобилна връзка с Алея Баш бунар, Архитектурно-исторически резерват „Вароша“, Музей „Васил Левски“, Паметник на Васил Левски и Парк Стратеш.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Албум „Ловеч“, изд. „Витал“, Вт, 2010
  • Рашева Р., Чарът на Ловешките барокови къщи, „Ловеч днес“, 4 май 2012