Барселонска династия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Графствата Каркасона, Разес и съседните графства през 790 до 850

Барселонска династия (на испански: Casa de Barcelona, на каталонски: El Casal de Barcelona) е една от най-важните средновековни аристократични фамилии с владения в голяма част от Югозападна Европа. От 1162 г. е известна и като Арагонска династия.

Фамилията произлиза вероятно от граф Борел от Озона. Според документ от 829 г. граф Зунифред I от Барселона (* 810; † 848) е негов син. Наследниците на Зунифред стават собственици на повечето графства в Каталония, преди всичко на Барселона, Урхел, Жирона и на Озона.

През 1131 г. Раймунд Беренгар I Стари (Berenguer Ramón I.) става граф на Прованс, през 1162 г. неговият племеник Раймунд (Ramón) като Алфонсо II Арагонски крал на Арагон.

Фамилията остава до 1245 г. собственик на Прованс (която е наследена от Карл I Анжуйски), до 1410 г. собственик на Кралство Арагон, на Кралство Майорка, и също на Сицилия (двете отиват на линията Трастамара на Дом Бургундия-Иврея) също и на няколко държави от Кръстоносните походи (Херцогство Атина, Херцогство Неопатрия).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Léopold Delisle, Recueil des Historiens des Gaules et de la France (RHGF) VI (1870), CLIII, S. 561

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]