Басарбово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Басарбово
Basarbovo2.jpg
Общи данни
Население 1 355 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 26.499 km²
Надм. височина 81 m
Пощ. код 7071
Тел. код 082
МПС код Р
ЕКАТТЕ 2796
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Русе
Пламен Стоилов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Басарбово
Николай Колев
(ГЕРБ)
Басарбово в Общомедия

Басарбово е село в Северна България. То се намира в община Русе, област Русе. Населението на селото е около 1300 души.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в непосредствена близост до град Русе. От всички страни заобиколено от невисоки хълмове, сякаш сгушено в гнездо. През територията му минава река Русенски Лом, а пътят, който тя очертава, е близък по вид умален модел на прочутия Гранд каньон в САЩ.

В геоложката история територията на село Басарбово е била покрита от водите на Черно море. Наследството, което морето е оставило на поречното поселище, са неговите скални варовикови материали. Все още могат да се видят останките от черупките на мидички и други морски обитатели.

История[редактиране | редактиране на кода]

Поселище в района съществува от дълбока древност. През времето на османското владичество селото се е намирало на хълма в посока северозапад от сегашното му нахождение. След като три пъти е било опожарявано от османлиите, селото се измества на сегашното си място. През годините то приема много изселници от Балканския регион.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Освен красивата природа по поречието на р. Русенски Лом, селото е известно и с действащия скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски", датиращ още от Средновековието.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Димитър Басарбовски, православен светец, живял през 16 век. Покровител на гр. Букурещ, където (в патриаршеската църква) са изложени и мощите му.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В района на селото работи предприятието за добив на варовик „Скални материали“. От работещите рудници се добива т.нар. басарбовски камък, който намира употреба в редица области. Той е използван в строителството на Дунав мост.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]