Батарейна палуба

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Батарейна палуба е една от палубите на многопалубния кораб, намираща се под горната палуба и служеща за размещение на оръдията на средния калибър и жилищните отсеци[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Появата на батарейните палуби е резултат на това, че през 1500 г. френския корабостроител де Шарж изобретява затварящият се пушечен (оръдеен) порт, което позволява да се поместват оръдия на закритите палуби за стрелба през портове (амбразури). През 1637 г. английския корабостроител Финеас Пет построява първият в историята кораб с три батарейни палуби: горна (опердек) за слабата артилерия, средна (мидълдек) за артилерията на средния калибър и долна (гъндек) за тежките оръдия.

Батарейнаната палуба на кораба Васа

На първите броненосни кораби (батарейните броненосци), батарейната палуба се използва за поставяне на оръдията на главния калибър. Когато оръдията на ГК са преместени в барбети и въртящи се кули, на батарейната палуба започва да се поставя спомагателната (противоминната) артилерия.

В лошо време батарейната палуба се използва за литургии и прочее тържествени церемонии.

Класификация на корабите според броя на батарейните палуби[редактиране | редактиране на кода]

Количеството и вида на батарейните палуби определят класа на ветроходния кораб:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Палубы//Военная энциклопедия: в 18 т./ под ред. В. Ф. Новицкого и др. – СПб.; М.: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Батарейная палуба“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​