Батарейна палуба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Батарейна палуба – една от палубите на многопалубният кораб, намираща се под горната палуба и служеща за размещение на оръдията на средния калибър и жилищните отсеци[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Появата на батарейните палуби е резултат на това, че през 1500 г. френския корабел де Шарж изобретява затварящият се пушечен (оръдеен) порт, което позволява да се поместват оръдия на закритите палуби за стрелба през портове (амбразури). През 1637 г. английския корабостроител Финеас Пет построява първият в историята кораб с три батарейни палуби: горна (опердек) за слабата артилерия, средна (мидълдек) за артилерията на средния калибър и долна (гъндек) за тежките оръдия.

Батарейнаната палуба на кораба Васа

На първите броненосни кораби (батарейните броненосци), батарейната палуба се използва за поставяне на оръдията на главния калибър. Когато оръдията на ГК са преместени в барбети и въртящи се кули, на батарейната палуба започва да се поставя спомагателната (противоминната) артилерия.

В лошо време батарейната палуба се използва за литургии и прочие тържествени церемонии.

Класификация на корабите според броя на батарейните палуби[редактиране | редактиране на кода]

Количеството и вида на батарейните палуби определят класа на ветроходния кораб:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Палубы//Военная энциклопедия: в 18 т./ под ред. В. Ф. Новицкого и др. – СПб.; М.: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Батарейная палуба“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.