Батин (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Батин
Bulgaria Danube Batin Island.jpg
Снимка от въздуха
Местоположение Река Дунав
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Адм. единица Област Русе
Община Борово
Акватория Дунав
Площ 4,2 km²
Най-висока точка 19,8 m н.в.
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.6792° с. ш. 25.6764° и. д.
Местоположение в България
Батин в Общомедия

Остров Батин е български дунавски остров, разположен от 522,5 до 529,5 км по течението на реката в Област Русе, община Борово. Площта му е 4,2 km2, която му отрежда 4-то място по големина сред българските дунавски острови след Белене, Козлодуй и Вардим.

Островът се намира северно от село Батин, има елипсовидна форма с дължина от 6 км и максималната ширина – 1,8 км и отстои на 180 – 200 м от българския бряг. Максималната му надморска височина е 19,8 м и се намира в най-западната част на острова и представлява около 9 м денивелация над нивото на река Дунав. Образуван е от глинесто-песъчливи речни наноси с алувиални почви, обрасъл главно с върби. Част от острова при високи води на реката се залива и има 2 блата, като по-голямото е с площ около 14 ха, а по-малкото – 4,5 ха. Използва се за паша на добитък, а част от земите му се обработват.

Островът е част от територията на Държавно дивечовъдно стопанство „Дунав“, Русе, като тук е изграден един от най-луксозните ловни домове в Североизточна България. Северозападно от Батин е малкият Дойчов остров, който е обявен за защитена местност Дойчов остров.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]