Батман (анимационен сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Батман (сериал, 2004))
Вижте пояснителната страница за други значения на Батман.

Тази статия се отнася за сериала, дебютирал през 2004 г. За игралния сериал от 60-те вижте „Батман (сериал)“. За поредицата от 90-те вижте „Батман: Анимационният сериал“.
Батман
The Batman
ЖанрСупергеройски
Екшън/Приключение
Мистерия
Съспенс
ФорматАнимация
АктьориРино Романо
Алъстър Дънкан
Даниел Джудовиц
Евън Сабара
Мич Пиледжи
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони5
Епизоди65 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене30 минути
Разпространение
ТВ каналKids' WB
Излъчване11 септември 2004 г. – 8 март 2008 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Батман“ (на английски: The Batman) е американски анимационен сериал, базиран на един от най-известните супергерои на ДиСи КомиксБатман.

Общ преглед[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че сериалът носи много елементи от предишни истории за Батман, той не следва реалността от комиксите или тази от „Батман: Анимационният сериал“ и техните спинофове. Също, анимационният стил силно напомня на този в „Приключенията на Джеки Чан“ (като и двата сериала са базирани на дизайна на аниматора Джеф Мацуда), външният вид на много от персонажите, например Жокера, Пингвина и Гатанката, бива много по-различен от този на техните комиксови двойници.

Сериалът прави своята световна премиера по Kids' WB в Съединените щати на 11 септември 2004 г. Премиерните епизоди са излъчвани в съботната програма на Kids' WB. Повторенията на шоуто са по Toonami и Cartoon Network.

Шоуто е критикувано от някои, заради промените в дизайна на персонажите и схващанията на младата публика. Има също и „Бат-Забрана“, заради която повечето от известните персонажи не могат да бъдат използвани в други сериали, особено в „Лигата на Справедливостта без граници“. Терминът „Бат-Забрана“ е използван за пръв път в сайта The World's Finest. Най-характерното е, че Алън Бърнет нарича петия сезон „Смели и дръзки“ – заглавие, което по-късно е използвано за друг сериал с участието на супергероя.

Издания на DVD[редактиране | редактиране на кода]

Име на DVD Дата на излизане в САЩ Епизоди
Сезон 1 7 февруари 2006 г. 13
Сезон 2 12 септември 2006 г. 13
Сезон 3 10 април 2007 г. 13
Сезон 4 20 ноември 2007 г. 13
Сезон 5 7 юли 2008 г. 13

„Батман“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 17 февруари 2009 г. от 07:40 по Диема Фемили, а разписанието му е всеки делничен ден от 07:15, като е дублиран на български. От 2 март се излъчват по два епизода дневно. От 17 март отново се излъчва само по един епизод, но този път от 07:35, а от 23 март от 07:30. След първи сезон, повечето епизоди от втори и някои от трети се излъчват разбъркано. Четвърти сезон приключва на 14 април. На 21 януари 2011 г. започва повторно излъчване на първи и втори сезон, всеки делничен ден от 06:45 и приключва на 28 февруари. Дублажът е на студио Александра Аудио. Ролите се озвучават от артистите Милица Гладнишка, Елена Пеева в 24 и 34 епизод, Георги Тодоров от 1 до 8 епизод, от 13 до 33, от 35 до 44 и от 51, Стоян Алексиев от 9 до 12 и от 45 до 50, Николай Пърлев в 34, Георги Стоянов и Христо Бонин.

На 3 април 2011 г. започва пети сезон по bTV, всяка събота от 07:30 по два епизода и неделя също от 07:30, но по един. Последният епизод е излъчен на 1 май. На 20 октомври 2013 г. започва от първи сезон с два епизода в 06:00, а разписанието е всяка неделя от 06:00 по четири епизода. В пети сезон ролите се озвучават от артистите Светлана Смолева, Стефан Стефанов, Светломир Радев и Христо Бонин, който в този сезон не озвучава Батман. В първите четири сезона, които са озвучени впоследствие, се озвучават от Стефан Стефанов, Ася Рачева, която във втората половина на четвърти сезон е заместена от Мина Костова, Светломир Радев, Момчил Степанов и Иван Велчев.

Издания на DVD в България[редактиране | редактиране на кода]

Преди излъчването на сериала в България, първите шест епизода са издадени на DVD и са със субтитри на български.

Име на DVD Епизоди
Батман – Набира сила Прилеп в камбанарията
Тяга
Повикът на Кобълпот
Батман – Човекът, който ще стане прилеп Големият студ
Човекът, който ще стане прилеп
Котката и прилепът

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]