Батмобил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Батмобилът (на английски: Batmobile) е измисленият личен автомобил на комиксовия супергерой Батман. Колата следва развитието на героя в комиксите, телевизията и филмите.

Техническо описание[редактиране | редактиране на кода]

Стандартните екстри на превозно средство включват лазерно оръдие, тежкобронирани шаси, ядрена бомна, закрепена за задницата, бутон за повикване на Супермен за подкрепление, високо-оборотен двигател, понякога и с ракетни ускорители за повишаване на скоростта, специални устройства за по-голяма маневреност, и закачени оръжия за изваждане на превозни средства от строя и премахване на пречки. В допълнение, автомобилът има и високоинтелигентен компютър, с връзка към главния копютър в Батпещерата, функция за дистанционно управление, принадлежности за разследване и малък личен хеликоптер, намиращ се в багажника - Уърлибат.

Батмобилът се променя многократно през десетилетията. В ранните нива на кариерата на Батман, Батмобилът е модифициран седан с броня, но сега се е развил в технологично напреднал, построен по поръчка автомобил.

Понякога колата е описвана като захранвана от ядрено отделяне на енргия от електричество. Тази част е от списъка за бърза справка на запалването от сериала от 60-те ("Атомни батерии включени. Турбини включени!"). Също така, в „Батман се завръща“, един от плановете на Пингвина да убие Батман е да превърне батмобила във "водородна бомба на гуми".