Батон Дезидиат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Батон Дезидиат
римски перегрин
Званиеримски перегрин и въстаник
КомандванияИлирийски и панонски въстаници

Дата и място на раждане
30 г. пр.н.е.
Дата и място на смърт
Равена, Римска империя

Батон Дезидиат (на латински: Baton Desidiatus), известен и като Бато Илирийски[1], е предводител на далматите срещу Римската империя в Батонската война от 6 до 9 г. Той е споменаван от римските автори Овидий[2], Гай Светоний[3], Дион Касий[4] и Страбон[5].

Батон израства като римски перегрин и първенец на далматинското племе дезидиати, резидиращо на територията на днешна Босна и Херцеговина. Към началото на новото хилядолетие районът е присъединен към новозавладяната от Октавиан Август римска провинция Илирик. Тя все още не е напълно покорена и наложените данъци консолидират антиримската опозиция. Принудителен набор на спомагателни далматински войски предизвиква тяхното неподчинение и въстанието избухва. Батон повежда въстаниците към неуспешна обсада на провинциалната столица Салона, след като е отблъснат от Марк Валерий Месала Месалин. Следва отстъпление и стратегическо обединение с другия въстаник Бато Бревк. Последният по-късно се предава на римляните на брега на река Босна, за което е наказан със смърт от Батон.

Остатъците от въстаническата армия са преследвани и разбити от бъдещия император Тиберий, като самия Батон Дезидиат е заловен и задържан доживот в Равена. Когато е разпитван за неподчинението си му се приписват следните думи като отговор:

Вие, Римляни, сте виновни за това; изпратихте за пазители на стадата си не кучета или овчари, а вълци.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. J.J. Wilkes, The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5, str. 216.
  2. Ex Ponto, II, I, 46
  3. Tib. 20
  4. LV, 29, 2; LV, 32, 3; LV, 34, 4; LVI, 12, 2-3; LVI, 13, 2; LVI, 16, 1-3
  5. Geografija, (VII, 5, 3)