Бахалин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бахалин
Общи данни
Население (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище  – [1] km²
Надм. височина 689 m
Пощ. код 2219
Тел. код ?
МПС код СО
ЕКАТТЕ 2926
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Сливница
Васко Стоилков
(ГЕРБ)

Бахалин е село в Западна България. То се намира в Община Сливница, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Балин се намира в планински район.

История[редактиране | редактиране на кода]

Истинското име на селото е Баалин (Баал – пчела, мед) по късно в името идва и буквата „х“ тя идва от изписването на името на турски. Буквата обаче не се изговаря. И така на Български името би звучало Балин. Всички местни така го и знаят.

В центъра на селото през 1654 г. е изградена каменна чешма. Легендата разказва как дъщеричката на турски паша се разболява от туберкулоза. Бащата заминава с детето за да живее с него в селото и да яде от лечебния мед от „киселици“ (диви ябълки). Детето оздравява и турският паша изгражда каменната чешма на която наред с ислямските символи в средата на чешмата поставя и християнски кръст, в чест на българското местно население, което ги приема и им помага. Говори се че именно този паша дава сегашното име на селото „Баалин“ или „дупка с мед“, (ин = пещера, бал = мед).

По разказите на потомци на едновремешното население на селото, земята е била разделена от синори (граници на земите), именно по тези граници са се захващали дивите ябълки (киселици), някои от които са били много големи дървета, пазели са сянка за работещите на полето, а листата, отмрелите клони и плодовете са обогатявали почвата с хранителни вещества (компост) извличани от дълбочина от корените на дърветата. С идването на ТКЗС- тата – синорите биват премахнати, а с тях и дърветата. Все още из местността могат да се намерят някои киселици, когато цъфтят под короните им човек ще рече че има кошер на близо, толкова много цветове имат, и привличат много пчелите, които се чуват много силно.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на село Бахалин, се отбелязва съвместно с този на село Извор, на 19 октомври, когато честваме Деня на Св. Иван Рилски. Празникът е възобновен през 2014 г., по инициатива на кметския наместник на двете села – Десислава Тодорова. Отбелязва се на тази дата, тъй като на този светец е кръстена черквата в село Бахалин.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бахалин е разположено в землището на село Извор