Бахалин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бахалин
Общи данни
Население 7 души[1] (15 март 2022 г.)
Землище  – [2] km²
Надм. височина 689 m
Пощ. код 2219
Тел. код ?
МПС код СО
ЕКАТТЕ 2926
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Сливница
Васко Стоилков
(ГЕРБ)

Бахалин е село в Западна България. То се намира в Община Сливница, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Балин се намира в планински район.

История[редактиране | редактиране на кода]

Истинското име на селото е Баалин (Баал – пчела, мед), по късно в името се добавя и буквата „х“ от изписването на името на турски. Буквата обаче не се изговаря. И така на български името Балин и всички местни така го и знаят.

В центъра на селото през 1654 г. е изградена каменна чешма. Легендата разказва как дъщеричката на турски паша се разболява от туберкулоза. Бащата заминава с детето да живее в селото и да яде от лечебния мед от „киселици“ (диви ябълки). Детето оздравява и турският паша изгражда каменната чешма, на която наред с ислямските символи поставя и християнски кръст, в чест на българското местно население, което ги приема и им помага. Говори се, че именно този паша дава сегашното име на селото „Баалин“ или „дупка с мед“, (ин = пещера, бал = мед).

По разказите на потомци на едновремешното население на селото, земята е била разделена от синори (граници на земите), именно по тези граници са се захващали дивите ябълки, някои от които са били много големи дървета, пазели са сянка за работещите на полето, а листата, отмрелите клони и плодовете са обогатявали почвата с хранителни вещества (компост), извличани от дълбочина от корените на дърветата. С идването на ТКЗС- тата – синорите биват премахнати, а с тях и дърветата. Все още из местността могат да се намерят някои киселици, когато цъфтят под короните им човек ще рече че има кошер на близо, толкова много цветове имат, и привличат много пчелите, които се чуват много силно.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Бахалин има църква от края на XIX век, носеща името на Св. Иван Рилски. В двора ѝ е поставен стар оброчен кръст, посветен на Св. Кирик.[3]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на село Бахалин се отбелязва съвместно с този на село Извор, на 19 октомври, когато честваме Деня на Св. Иван Рилски. Празникът е възобновен през 2014 г. по инициатива на кметския наместник на двете села – Десислава Тодорова. Отбелязва се на тази дата, тъй като на този светец е кръстена черквата в село Бахалин.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Бахалин е разположено в землището на село Извор
  3. Зденка Тодорова, „Светилища, разделени с граница“, издание на Сдружение „Плиска“, Печат:ИК „Ни Плюс“, 2007 г., ISBN:978-954-91977-2-3, стр.64